בראשית כ"ד

קישור לפרק


תקציר

יצחק בן ארבעים כמעט, וטרם נישא. אברהם שולח את העבד הבכיר ביותר שלו, אל ארץ מולדתו (ארם נהריים) כדי למצוא ליצחק אישה מבנות ארצו. המסע של העבד מזמן הצצה מעניינת למאמציו ולדבקותו של העבד במשימה שאליה נשלח על ידי אדונו, ובתוך כך מעלה פרטים שונים על חיי משפחת האבות ועל נושאים כגון: שבועה, אמונה בה', טקס שידוך ומעמד האישה.

 

סיכום הפרק

לאחר מותה של שרה, דואג אברהם לבנו יצחק שעומד להישאר לבדו בכנען לאחר מות אברהם, ופועל להשגת כלה ראויה לחיתון. פסוק א' פותח בהערה שאברהם "זקן בא בימים", כלומר מבוגר וקרוב למות, מה שמסביר את רצונו לדאוג ליצחק לפני לכתו. המשך הפסוק "וה' ברך את אברהם בכל" יכול להתפרש כהערה שנועדה להראות שליצחק לא חסר כלום מבחינה כלכלית, כי הוא יורש הון עצום שמשאיר אברהם רק לו (הרי ישמעאל גורש בפרק כ"א והוא לא חולק את הירושה), או כ"הגזמה ספרותית", כי יש דבר חשוב מאוד שחסר לאברהם (שכבר השיג הכל בחייו) הוא להשיא את בנו יצחק.  

אברהם שולח את עבדו (חז"ל מזהים אותו כאליעזר מדמשק, העבד הנאמן והקרוב ביותר לאברהם) למצוא ליצחק כלה. בפס' ב'-ט' משביע אברהם את העבד וקובע כללים ברורים כיצד יש לטפל בנישואי יצחק ובמגוריו: לא להשיא אותו לאישה מבנות כנען, אלא רק לאישה ממולדתו, אשר צריכה לבוא לכנען כי ליצחק אסור לצאת משם. השבועה של העבד לעמוד בציווי אדונו מסומלת בתנועת יד תחת הירך (מתחת לברית המילה), ואברהם מנקה את העבד משבועתו (פוטר אותו מעמידה בשבועה) במקרה שהאישה המיועדת לא תרצה לבוא לכנען. כמו בברית בין ה' לאברהם, דרישת אברהם מהעבד עוסקת בשני היבטים:   ירושת הארץ וזרע (צאצאים). אברהם מפציר בעבד כי יצחק לא ייצא מהארץ כדי להבטיח שימשיך לרשת אותה, ומבקש להביא אישה ליצחק כדי להעמיד דור צאצאים שימשיכו את הברית עם ה'.

בפס' י'-י"ד עבד אברהם יוצא לדרך עם 10 גמלים (מספר סמלי - מבטא שלמות (כמו 10 הדיברות)) מצויד בכל טוּב אל ארם נהרים.  העבד קובע לעצמו שני בחנים (שני קריטריונים) לזיהוי הכלה המיועדת והראויה:  עליה להסכים להשקות אותו מן הבאר וגם עליה להציע מיוזמתה להשקות את גמליו. 

בפס' ט"ז המספר המקראי מוסיף עוד שני פרטים על המיועדת - היא טובת מראה = תיאור חיצוני וכמספר יודע כל הוא מספר כי הנערה גם בתולה וגם שהיא לא ידעה איש (=לא קיימה כל קשר מיני). 

________________________

ממשיכים לחפור: מטרת הכפילות (בתולה ולא ידעה איש) להדגיש גם שלא קיימה כל קשר מיני מכל סוג שהוא וגם שלא נמנעה רק מיחסים מלאים). 

________________________

שאלת עמ"ר: מה לדעתך היתרון/חיסרון בהמתנה בקיום יחסי אישות עד לחתונה?

 

המפגש עם רבקה ממשפחת אברהם ליד הבאר מקיים את שני הבחנים שקבע העבד, ולכן הוא מעניק לה תכשיטים רבים ויקרים אף לפני שגילה את זהותה המשפחתית. לאחר שהתפעם והשתאה (התפלא) שהיא ממשפחת אברהם, הוא מבקש ממנה לדאוג לו למקום לינה (פס' ט"ו-כ"ז).

בפס' כ"ח-ס"א העבד נלקח לבית רבקה למפגש עם אחיה לבן ועם משפחתה, שמתפעלת מהעושר שמציג העבד ומהקרבה המשפחתית. עבד אברהם מסרב לאכול לפני שיספר להם את אשר בליבו ולפני שיבטיח שטקס השידוך של רבקה ליצחק יצליח, והיא תחזור איתו לכנען. 

במקום לספר שהעבד דיווח למשפחת רבקה כל אשר קרה, יש פירוט רב וחזרתיות רבה על התיאורים בפסוקים א'-כ"ז. מטרת הפירוט שנערוך השוואה באמצעותה נגלה כיצד השתדל ופעל להצלחת המשימה. בדבריו ניתן למצוא פרטים חסרים ופרטים שנוספו וכן פרטי מידע שהדגיש או שינה ביחס לסיפור, וזה מלמד על מאמציו הרבים לקשור קשר, למצוא חן, לייצר אמינות, לשכנע את משפחתה של רבקה למסור אותה ולעמוד בשבועה אשר נשבע לאברהם. 

למשל: 

העבד מפרט את העושר של אברהם כדי להדגיש את עושרו.

העבד מפרט שיצחק נולד לעת זקנתה של שרה כדי להדגיש שאין עוד יורשים.

העבד מוסיף שאברהם דרש ממנו להביא אישה ממשפחתו אף שלא ביקש זאת - כדי שלא ישלחו אותו לחפש אישה במשפחה אחרת בחרן.

העבד משמיט את תאריו כדי שיחשבו שהוא עבד פשוט שרק בא לבצע פקודה ולא יכול להפעיל שיקול דעת ולחפש אישה במשפחה אחרת

העבד משנה את סדר הפעולות שקרו - ואומר שקודם שאל את הנערה מה שמה ורק אח"כ נתן לה מתנות כדי שלא יגלו שלא הגיע דווקא למשפחה שלהם.


בני משפחתה של רבקה מסכימים לחיתון ומבקשים שנה או לחילופין עשרה חודשים עד לשליחתה, אך עבד אברהם דורש לצאת מיד (כנראה, חושש יתחרטו), אז הם קוראים לרבקה ושואלים את פיה (להסכמתה) אם תסכים לעזוב עם עבד אברהם מיד כדי להינשא ליצחק, והיא בוחרת לעשות כן. 


כמו אברהם רבקה מהגרת מחרן לכנען. כאשר מגיעה והעבד אומר לה שהדמות שרואה זה יצחק אדונו, היא מפילה עצמה מגמל ומשתחווה לו. מטרת המעשים הסמליים היא לאות כבוד - להיות נמוכה ממנו = להיות נתונה למרותו.

המפגש והנישואים של רבקה עם יצחק (פס' ס"ב-ס"ז) מביא לו נחמה לאחר מות אמו.

המספר המקראי - מספר לנו כי לאחר החתונה יצחק אהב את רבקה. 


שאלת עמ"ר: מה לדעתך היתרון/חיסרון במוסד ה"שידוכים"?


ממשיכים לחפור:

הסיפור שלפנינו מעלה תהיות עמוקות לגבי דמותו של יצחק: לא נשוי בגיל מבוגר, לא משיג אישה בעצמו, דואגים שלא ייצא מכנען (שאר האבות נדדו כל העת), לא מוזכר בדברי העבד לרבקה ולמשפחתה (וזה מתבקש שיספר עליו). יש הטוענים כי  הדבר קשור לאירוע של עקידת יצחק, אותו אירוע טראומתי עבורו כנער, שיתכן והותיר צלקות עמוקות בנפשו והפך אותו לפוסט-טראומתי שהפך אותו לאדם פאסיבי.


פותרים את זה יחד:

כעת פתרו שאלת בגרות על קטע זה

לחצו כאן, ופתרו את שאלה 2 סעיפים א-ג

צריכים מעט עזרה?


שאלות/הערות להכוונה

בסעיף א' לא להתבלבל בין מה השליחות (תפקיד/משימה) לבין מה האזהרה שאברהם מזהיר את העבד לא לעשות.
על סעיף ג' רצוי לענות לאחר לימוד פרק כ"ז


רושמים במחברת:
מילים חשובות: בא בימים, ברך בכל, מנקה  משבועה, משתאה, נשאל את פיה 


מונחים חשובים:  הגזמה ספרותית, מספר סמלי, תיאור חיצוני, מספר יודע כל, כפילות, מעשים סמליים