סיפורי אבות - תקציר
בראשית כ"ג
תקציר
מותה של שרה מאלץ את אברהם להתמודד לראשונה עם האחריות לדאוג לקבורת בני משפחתו. אברהם מסיים את תקופת אבלותו ויוצא לעשות עסקים עם בני חת (=בני העם החתי) היושבים באזור מגוריו, כדי לרכוש מהם אחוזת קבר ספציפית (את מערת המכפלה) עבור שרה אשתו ועבור יתר בני המשפחה בהמשך. רק לאחר השלמת הרכישה הוא מביא אותה לקבורה.
סיכום הפרק
סיפור זה עוסק במותה של שרה (בפרק י"ז שמה הופך משרי לשרה). סמיכותו (צמידותו) לסיפור העקדה (שבפרק כ"ב) מעורר את השאלה האם יש או אין קשר בין האירועים. חז"ל מצביעים על כך שאולי מותה של שרה נבע מצער לאחר שגילתה מה עשה אברהם ליצחק (התקף לב??). פסוק א' נפתח בסיכום שני (=שנות) חייה של שרה. המספר 127 מורכב למעשה משני מספרים סמליים 120 ו 7). יש המפרשים את המילים "שני חיי שרה" כערה על כך שחייה היו מחולקים לשניים. לחיים שהיו לה כאישה עקרה ולחיים שהיו לה מאז שילדה את יצחק. אירוע ההיריון והלידה היו משמעותיים כל כך עבורה, עד שסומנו כאירועים מכוננים שחילקו את חייה ל"לפני" ו"אחרי".
אברהם (בפרק י"ז שמו הופך מאברם לאברהם) כואב את מות אשתו ומבין שעליו לדאוג לחלקת קבורה עבורה ועבור בני משפחתו בעתיד (וכמובן, גם בעבור עצמו). בעת ההיא הקבורה הייתה נהוגה במערות אבן שנחצבו למספר חדרים לכלל בני המשפחה. אברהם, כאדם עשיר ומכובד, מתעניין בקבר מובחר ('אחוזת קבר') שיהיה בבעלותו, ולשם כך פונה לאנשי חת, המתגוררים בקרבת מקום (בחברון). מן הדיאלוג עם בני חת ניתן ללמוד כי אברהם ערך בדיקה מוקדמת ולמד כל פרט עד שהחליט באיזו חלקה לקבור. הוא מתאר תיאור מדוייק היכן הוא רוצה לקבור. הוא ביקש מהחתים למכור לו חלקה ספציפית, הנקראת מערת המכפלה. לפי המסורת היהודית אברהם האמין שבקבר זה קבורים אדם וחוה.
בדיאלוג זה ניכר פער בין
גישתו הצנועה והמנומסת של אברהם, המפחית ממעמדו כיורש הארץ מאת האלוהים ואף משתחווה להם, וחוזר ומבקש בנימוס ובנחישות שיקישבו לו (אֲדֹונִי שְׁמָעֵנִי), לבין
גישת בני חת, המאדירים ומשבחים אותו ונענים לבקשה מצדו להיפגש עם עפרון כדי לנהל מולו משא ומתן ישיר (דבר המעיד על הכרה במעמדו של אברהם באזור).
אברהם פונה לחתים ומציג עצמו כ"גר ותושב". זה לכאורה "אוקסימורון" (שני ביטויים סותרים):" גר" הוא אדם החי בתוך עַם שהוא אינו שייך אליו, וזכויותיו מופחתות משל בני העם, ואילו
תושב הוא אזרח בן העם ובעל זכויות מלאות. בדבריו אלה מנסה אברהם להשיג קרבה ומציאת
חן בעיני החתים וגם לשקף להם את האמת: מצד אחד, בשונה מהם הוא אינו יליד המקום.
מצד שני, בדומה להם הוא כבר שנים רבות חי פה לצידם ובעל נחלה. החתים לעומתו חולקים
לו כבוד רב, מכנים אותו "נשיא האלוהים" (מלך שנבחר על ידי ה'), רואים בו
חלק מהם ואף מציעים לו כל חלקת קבר שיבחר בחינם וללא כל תמורה ואף מציע את השדה
והעצים אשר מסביב למערה. אולם, אברהם מתעקש לשלם בעבורם ולקיים עסקת מכר רשמית, הכוללת: קביעת גבולות
השטח, שקילת כסף והימצאות עדים ונקיטת פעולה פומבית בקרקע שמעידה על בעלות (="מנהג בעלים"). הסיבה לסירוב לקבל מתנת חינם - היא למנוע מצב שבעתיד יידרשו את השטח בחזרה או יבקשו בתמורה דברים אחרים (הכי זול לשלם יקר..),
ולכן דואג לעשות הכל באופן רשמי וחוקי כדי להבטיח דבר אחד: הקרקע בבעלותו מאז ולתמיד.
בפעולה זה יש "סיפור אטיולוגי" וכן "מעשה אבות סימן לבנים".
סיפור אטיולוגי - סיפור זה מסביר מדוע מערת המכפלה קדושה עבור העם היהודי - כי אברהם ושרה קבורים בה.
מעשה אבות סימן לבנים - כי גם צאצאי אברהם יאלצו לשלם כסף כדי לקנות את הקרקע שה' הבטיח להם.
עפרון מבקש תמורת השדה והמערה ארבע מאות שקל כסף, זהו סכום עצום בהשוואה לקרקעות אחרות שנקנו באותה תקופה ב50 שקל. הוא ניסה לגרום לאברהם לרדת מהעיסקה באמצעות מחיר מופקע, אולם אברהם משלם לו מידיית באמצעות כֶּסֶף עֹבֵר לַסֹּחֵר (כסף סחיר שכל סוחר מוכן לקבל. זה היה מטיל כסף (בזמנם לא היו מטבעות/שטרות של כסף))
ממשיכים לחפור:
בקטע יש פירוט של כל שלבי המכירה: הצעת מחיר, הסכמה, תשלום בפני עדים, ביצוע פעולה פומבית בנכס ("מנהג בעלים")(הקבורה עצמה). מטרת הפירוט להדגיש את המטרה האטיולוגית של הסיפור - שלא יבואו בעתיד ויגידו "ליסטים אתם" (ש"גזלנו" מהמקומיים את מערת המכפלה).
פותרים את זה יחד:
כעת פתרו שאלת בגרות על קטע זה
לחצו כאן, ופתרו את שאלה 1 סעיפים א-ג
צריכים מעט עזרה?
שאלות/הערות להכוונה
כדי לענות על סעיף ב1 קראו את סעיף ב2 זה יעזור בהבנת הסתירה שיש להציג בסעיף ב1.תזכורת - כאשר כתוב "הבא ראיה" יש לצטט ולהסביר את הציטוט
רושמים במחברת:
מילים חשובות:
בני חת (=בני העם החתי), שני (=שנות) חיי שרה (שנות חייה), גר (אדם שחי בארץ זרה), תושב אזרח בן העם המקומי ובעל זכויות מלאות. נשיא האלוהים (שליט שנבחר על ידי ה'). 'אחוזת קבר' (קבר מובחר בבעלות משפחת הנפטר).
מונחים חשובים:
מספרים סמליים , "אוקסימורון" , סיפור אטיולוגי , מעשה אבות סימן לבנים , פירוט (שלבי המכירה).