הרקע ההיסטורי להקמת המדינה

מדינת ישראל קמה בשנת 1948. קדמו להקמת המדינה תהליכים ואירועים בארץ ישראל ומחוצה לה, שהביאו להקמת המדינה:

הצהרת בלפור

הצהרה של ממשלת בריטניה בשנת 1917, המבטאת בפעם הראשונה באופן רשמי את הקשר החיובי של בריטניה עם התנועה הציונית, ואת היחס החיובי של בריטניה לרעיון הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.

ההצהרה היא מכתב ששלח שר החוץ הבריטי בלפור בשנת 1917 ללורד היהודי רוטשילד. במכתב מודיע הלורד בלפור על החלטת ממשלת בריטניה לקדם הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.

כתב המנדט הבריטי

  • כתב המנדט הוא ייפוי כוח שניתן לבריטניה על ידי חבר הלאומים בשנת 1922 לשלוט בארץ ישראל ולקדם את הצהרת בלפור - הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל.
  • המנדט ניתן על ארץ ישראל משני עברי הירדן. בריטניה הוציאה את עבר הירדן המזרחי מחוץ למנדט ובכך הניחה את היסוד להקמת הממלכה הירדנית.
  • המנדט מדגיש את הצורך לשמור על הזכויות האזרחיות והדתיות של האזרחים הלא יהודים בארץ ישראל.

מגמות לאומיות בקרב הערבים

במקביל לתהליכים של היווצרות התנועה הציונית וההכרה בזכותו של העם היהודי לבית לאומי ע"י חבר הלאומים וע"י בריטניה, מתגבשת בארץ ישראל תנועה לאומית ערבית-פלסטינית, תוך השענות על שני יסודות:

1.      התנועה הלאומית הערבית במזרח התיכון כולו – תנועה לאומית של כלל דוברי הערבית במזה"ת.

2.      התודעה הלאומית הפלסטינית – מתגבשת כשהערבים בארץ מתחילים לראות בתנועה הציונית ובעלייה היהודית איום על מקומם בארץ ועל פרנסתם.

הפלסטינים מגבשים לעצמם תודעה לאומית פלסטינית הנשענת על הזהות הערבית המזרח תיכונית, ביחד עם הזהות הנבדלת שלהם כפלסטינים הנאבקים מול התנועה הציונית על השליטה בארץ ישראל.

פרסום הצהרת בלפור העמיק את חששותיהם של הערבים בארץ, מכיוון שהוא נתן לגיטימיות להקמת בית לאומי יהודי בארץ ישראל, ובכך ערער על מעמדם בארץ. הערבים מתחילים במאבק על הארץ, הכולל גלים של פרעות ואלימות. הם דוחים תכניות לחלוקת הארץ לשתי מדינות (ועדת פיל בשנת 1937) או להקמת מדינה דו-לאומית יהודית-ערבית (הספר הלבן של מקדונלד בשנת 1939).

 המשך הקמת מוסדות המדינה שבדרך ע"י הישוב היהודי

התנועה הציונית פועלת להקים בארץ קהילה יהודית עצמאית במקום משטר המנדט הבריטי. בארץ מוקמת התשתית להקמת מדינה. מוקמות מפלגות פוליטיות, נבחרת הנהגה פוליטית ומוקמים מוסדות שלטון המקובלים על רוב הישוב היהודי בארץ ישראל. הישוב היהודי גדל עם העליות לארץ, ומתעצם בכלכלה, בהתיישבות ובביטחון. מוקמים ארגונים צבאיים מחתרתיים – ההגנה, האצ"ל והלח"י, וביחד עם יהודים רבים שלקחו חלק במאבק של בעלות הברית בנאצים, הם מהווים את היסוד להקמת צה"ל לאחר קום המדינה.

החלטה 181 – תכנית החלוקה

      • החלטת האו"ם מכ"ט בנובמבר 1947 (29/11/47).
      • החלטה להקים בתוך החלק שנותר מהמנדט בארץ ישראל המערבית - מדינה יהודית ומדינה ערבית.
      • ההנהגה היהודית קיבלה את התכנית. ההנהגה הערבית דחתה אותה והערבים החלו בפעולות איבה. כך החל השלב הראשון של מלחמת העצמאות.