תקציר ידע
דרישות השלמת קורס
קשיי העולים 1914-1881
קשיי העולים בעלייה הראשונה
- קשיי אקלים וחוסר הכשרה חקלאית: העולים שהגיעו בעיקר ממזרח אירופה לא היו רגילים לאקלים בארץ. לאיכרים לא הייתה הכשרה חקלאית מקצועית, הם לא היו מיומנים בעבודה פיזית בשמש הקופחת והעבודה החקלאית התישה אותם. כל שכן, בגלל חוסר הידע הם הקימו את יישוביהם במקומות שאינם ראויים להתיישבות.
- קשיים עם השלטון העות'מאני: הטורקים היו עוינים כלפי העולים ממזרח אירופה משתי סיבות עיקריות: הטורקים חששו שהתיישבות יהודית תיצור בעיה לאומית חדשה באימפריה העות'מאנית. בנוסף, מוצאם של חלק מהעולים היה רוסי והסולטאן חשש מקיומו של "גיס חמישי" רוסי. גורמים אלה הובילו את השלטון הטורקי להטיל גזרות שמטרתן הייתה להקפיא את הישוב היהודי, הם הקשו במתן אישורי עלייה, התיישבות ובנייה.
קשיי העולים בעלייה השנייה
- קושי בהשגת עבודה: צעירי העלייה השנייה ניסו להתקבל לעבודה במשקים של אנשי העלייה הראשונה אך רבים מאנשי העלייה הראשונה העדיפו להעסיק פועלים ערבים ששכרם נמוך יותר, מיומנותם גבוהה יותר ,רגילים לאקלים באזור ומצייתים לאיכרים ללא ויכוח.
- חילוקי דעות אידיאולוגיים: לדעת אנשי העלייה הראשונה, אנשי העלייה השנייה הם מתנשאים ומזלזלים באיכרים, דוגלים באדיקות בסוציאליזם וסולדים מערכי הדת והמסורת, דבר אשר לא התיישב עם השקפת עולמם השמרנית והמסורתית. לפיכך, התקשו צעירים וצעירות אלו למצוא עבודה, וסבלו ממצוקה כלכלית, מרעב וממחלות.