סוגי פסוקיות

ניקח את המשפט הבא ונמצא את סוגו –

אחרי 30 שנה כראש עיר, הופתעתי מהתוצאות שראיתי במדגם.

ניזכר או נסתכל בתרשים לזיהוי סוג המשפט ונראה כי השלב הראשון הוא מציאת נשואים. נראה שיש לנו 2 נשואים. נסמן אותם. 
כעת נחשוב האם יש מילת שיעבוד או לא והאם המשפטים עצמאיים או שהם אחד בתוך שהשני. יש מילת שיעבוד ש  והמשפטים הם אחד בתוך השני, לא נפרדים. לכן מדובר במשפט מורכב. נתחם את הפסוקית (נזכיר שהפסוקית מתחילה עם מילת השיעבוד).


כעת, אנו עולים שלב ואנו מתבקשים לזהות את התפקיד התחבירי של הפסוקית. התפקיד התחבירי של הפסוקית יכול להיות נושא, נשוא, לוואי, מושא או תיאור. ממש כמו שמילה אחת בודדת היא בעלת תפקיד תחבירי כלשהו, כך גם הפסוקית היא בעלת תפקיד תחבירי כלשהו. נמצא את התפקיד באותו אופן שבו אנו מוצאים תפקיד תחבירי למילה בודדת.


שימו לב למשפט הבא:                      

אחרי 30 שנה כראש עיר, הופתעתי מהתוצאות המיוחדות.

המשפט הזה הוא משפט פשוט (יש נשוא אחד). נמצא את התפקיד התחבירי של המילה המיוחדות. כשאנו ניגשים לנתח תפקידים תחביריים ניזכר בשלבי הניתוח: 

1. נשוא 

2. נושא 

3. משלימי שם ומשלימי פועל.


1.      הנשוא – הפועל במשפט = הופתעתי

2.      הנושא – מי + נשוא = מי הופתעתי? – אני, אין לנו את המילה "אני" במפורש לכן נציין את הנשוא בתוך הפועל "הופתעתי".

3. לאחר שמצאנו את הנשוא והנושא אפשר לגשת למילה אותה התקשנו לנתח (אין צורך לנתח את המילים שלפניה אם לא התבקשנו).

 המיוחדות – האם היא מתקשרת לפועל? הופתעתי המיוחדות?/ המיוחדות הופתעתי? לא! לכן היא תהיה משלים שם. משלים שם יכול להיות תמורה או לוואי. זה לא מתאים למבנה של תמורה ולכן זה יהיה – לוואי.

                                             נשוא + נושא                  לוואי
אחרי 30 שנה כראש עיר, הופתעתי מהתוצאות המיוחדות.

 

כעת, נחזור למשפט המקורי שלנו:

 

כעת נחפש את התפקיד התחבירי של הפסוקית "שראיתי במדגם". ממש נתייחס אליה כגוש אחד, ונמצא את התפקיד שלה, כפי שעשינו עם המילה המיוחדות. אז כפי שאמרנו, קודם כל מוצאים נשוא ונושא. את הנשוא כבר סימנו והנושא הוא כפי שאמרנו קודם ביחד עם הנשוא. כעת ניגש לפסוקית ונבדוק – האם הפסוקית כולה, כגוש, מתקשרת לפועל? האם מתאים להצמיד ביניהם ולומר – הופתעתי שראיתי במדגם/ שראיתי במדגם הופתעתי ? לא. הפסוקית הזו מתייחסת למילה התוצאות ולא ל- הופתעתי. לכן הפסוקית תהיה משלימת שם. גם פה, לא מדובר בתמורה (באופן כללי לא תיפגשו בפסוקית תמורה) ולכן מדובר בפסוקית לוואי.

                


כאמור, פסוקית יכולה לשמש בכל אחד מהתפקידים התחביריים חוץ מתמורה. זה אומר: פסוקית נושא, פסוקית נשוא, פסוקית מושא, פסוקית תיאור ופסוקית לוואי.

כל אחת מהפסוקיות ניתנת לזיהוי באותה הדרך שעשינו כעת – נסתכל על כל הפסוקית כגוש אחד ונבדוק מה תפקידה במשפט.