נביא ונבואה - סיכום
ירמיה א'
ירמיהו והקדשתו לנביא של תקווה וחורבן
תקציר
הפרק עוסק בנבואת ההקדשה של ירמיהו לנביא (סצנת דפוס הקדשת נביא אמת). הקוראים מתוודעים לפרטים ביוגרפים וכרונולוגיים על ירמיהו ולסיפור הבחירה של ה' בו לנביא אמת. במפגש ההקדשה של הנביא לשליחות, משתמש ה' בחזיונות סמליים המפורשים כנבואות לעתיד על גורל ממלכת יהודה. במסגרת זו גם מגדיר ה' את תפקידו של ירמיהו כנביא.
סיכום הפרק
פסוקים א'-ג' מוסרים פרטי רקע ביוגרפיים על הנביא ירמיהו: שיוכו, מוצאו ותקופת הינבאותו. ירמיהו בא ממשפחת כוהנים ששירתו בתחום שבט בנימין בעיר ענתות (הם לא נביאי בית המקדש). דבר ה', כלומר הנבואה, הגיע אליו לראשונה בשנה השלוש עשרה למלכותו של יאשיהו בן אמון, מלך יהודה (מעט לפני תבוסתו בקרב מגידו בשנת 609 לפנה"ס), והוא שימש כנביא ה' עד לחורבן יהודה, ירושלים ובית המקדש וגלות האנשים לבבל (שנת 586 לפנה"ס) בימי צדקיה (נכדו של יאישהו).
תקופה זו היא אחת המורכבות בתולדות הממלכה. היא מאופיינת במעבר מהכפיפות לשלטון האשורי שנופל, לכפיפות לשלטון הבבלי. ירושלים חלוקה באשר לדרכים שבאמצעותן יש לפעול מול האויב הבבלי. במקביל רוחשת בה התנהגות שלילית חמורה, המתבטאת בהתרחקות מה', בעבודה זרה ובחטאים מוסריים קשים. על רקע זה נשלח ירמיהו לנבא נבואות זעם ופורענות (ברובן) מול ממלכה סוררת, עקשנית ומפולגת.
פסוקים ד'-י' מתארים את הקדשת ירמיהו לנביא אמת, הנבחר לתפקיד עוד מבטן אמו = ללא בחירה חופשית = נועד לכך מבטן ומלידה.
שלב המינוי: ה' מתגלה לירמיהו הנער ומודיע לו שהוא בחר בו לשמש כנביא כבר בהיותו עובר ברחם אמו, ולא סתם נביא, אלא "נביא לגויים", כלומר אוניברסאלי (ולא רק לאומי), כזה המוסר נבואות על גורל עמים רבים ולא רק על הישראלים אשר ביהודה.
שלב הסירוב: ירמיהו נבהל מדברי ה' (אומר: 'אהה') ומעיד על עצמו שהוא נער (חסר ניסיון), "לא ידעתי דבר" (לא יודע לנאום/לדבר בפני קהל) (פס' ו').
שלב דחיית הסירוב: על אף ניסיונו של ירמיהו להפחית מהתאמתו לתפקיד, ה' מחייב אותו בקשיחות לקבל את השליחות: "אל תאמר נער אנכי כי על כל אשר אשלחך תלך, ואת כל אשר אצווך תדבר". ה' מבטיח לירמיהו הגנה והצלחה וכן אחריות על נבואות לעמים.
שלב מתן ה"אות" (סימן): כדי לסמל את קבלת השליחות, נוגע ה' בפיו של ירמיהו = מעשה סמלי = ביטוי להעברת הנבואות לתוכו.
בדברי ה' שבפס' י' עולה תמונה של סוגי הנבואות של ירמיהו: מצד אחד, "לנתוש ולנתוץ ולהאביד ולהרוס", ומצד שני, "לבנות ולנטוע", כלומר השליחות הנבואית תבשר בעיקר על רעות גדולות ואסונות מאת ה' (=נבואות "פורענות"), אך תהיה בה גם בשורת נחמה וגאולה מפעם לפעם (=נבואות נחמה/שלום).
שלב קבלת התפקיד: בפסוקים י"א-ט"ז מתחיל ירמיהו לקבל את דבר ה', הנפתח בשני מראות חזיוניים המסמלים את הנבואה על יהודה וירושלים בשל חטאים הדתיים של תושביה (עבודת אלילים ועזיבת ה').
בפעם הראשונה מבקש ה' מירמיהו לדעת מה הוא רואה בחזיונו. הנביא עונה שהוא רואה "מקל שקד" (מוט שעשוי מענף של עץ השקד/שקדיה, עץ המקדים בפריחתו את כל העצים בשל שקידתו לפרוח). ה' מחמיא לו על הזיהוי (כי מקל זה מוט ללא עלים ופירות וקשה לזהות את סוג העץ ללא עלים או פירות). ה' מסביר לנביא שזה מסמל את שקידתו (השקעתו ונחישותו) במהלך העומד להגיע בקרוב (חורבן ממלכת יהודה והמקדש).
בהתגלות השנייה (שקשורה קשר תוכני וקשר צורני (מילולי) לנבואה הראשונה), רואה הנביא "סיר נפוח", שפניו (הפתח שלו) פונה לצפון. ה' משיב לנביא שזה מסמל שהרעה תיפתח מכיוון צפון. זהו רמז שהאסון שיבוא על ירושלים ויהודה מקורו בעם שיבוא מצפון. בשלב זה לא ברור איזה עם מצפון יגיע. בפועל יגיעו הבלליים להחריב את המקדש.
בפסוקים י"ז-י"ט ניכרת מעורבותו של האלוהים בתמיכה בנביא ובפעולותיו באופן ברור כהתחייבות אליו. ה' מעודד את ירמיהו ללכת בביטחון ולא לחשוש להשמיע נבואות לעם כי הוא שומר עליו ומציל אותו. בדברי ה' יש שימוש בשלוש מטאפורות (פס' י"ח) המתארות את חוזקו של ירמיהו הנביא, שיעמוד בגבורה מול העמים בנבואותיו. הוא יהיה חזק כמו עמוד ברזל וכמו עיר מבצר (מוקפת חומה). בהערה זו רומז ה' לירמיה על הקשיים שיהיו כרוכים במילוי התפקיד שלו כמתווך בין ה' לבין העם. הוא יאלץ להתמודד עם אנשים שיתנכלו לו ויבקשו להמיתו בגלל הדברים הקשים שישמיע.
פותרים את זה יחד:
כעת פתרו שאלת בגרות על קטע זה
לחצו כאן, ופתרו את שאלה 1 סעיפים א-ד
צריכים קצת עזרה?
בסעיף ב' יש להוכיח משני שלבים שונים של שלבי הקדשת נביא האמת.
בסעיף ג' יש להיעזר בסוגי קהלי היעד שמוזכרים בסיכום
רושמים במחברת:
מילים חשובות:
אהה (בהלה), נער (חסר ניסיון), לא ידעתי דבר (לא יודע לנאום/לדבר בפני קהל), מקל (מוט ללא עלים ופירות), שוקד (נחוש), עיר מבצר (מוקפת חומה)
מונחים ותאריכים חשובים:
קרב מגידו בשנת 609 לפנה"ס, חורבן המקדש שנת 586 לפנה"ס, וירושלים סצנת דפוס הקדשת נביא אמת, נביא
אמת, תפקיד הנביא, שלב המינוי/סירוב/דחיית
הסירוב/אות/קבלת תפקיד, מעשה סמלי , סוגי
נבואות: נבואות פורענות,נבואות
נחמה/שלום, סוגי קהלי יעד: נבואה לאומית/אוניברסאלית, תפקיד הנביא (לתווך), מטאפורה.