דמוקרטיה מתגוננת


דמוקרטיה מתגוננת – זכות הדמוקרטיה להגן על עצמה מפני איומים על שיטת המשטר או על אופי המדינה

אחת הסכנות המאיימות על דמוקרטיה הינה התארגנות של קבוצה שאינה מקבלת את הדמוקרטיה ואת ערכיה, ומשתמשת בכלים שמאפשרת הדמוקרטיה כדי לפגוע ולחסל את המשטר הדמוקרטי. דוגמה לכך הינו המשטר הנאצי שהחליף את רפובליקת ויימאר הדמוקרטית ברייך השלישי.

במטרה למנוע אפשרות של חיסול הדמוקרטיה בכלים הדמוקרטיים, הדמוקרטיה המתגוננת מאמינה שבמקרים קיצוניים יש למדינה זכות לנקוט באמצעים יוצאי דופן, העלולים לעמוד בסתירה לעקרונות הדמוקרטיה וזכויות אדם, במטרה למנוע את הפגיעה בעצם קיומה של המדינה, בביטחונה או באופי הדמוקרטי שלה. במסגרת זו יוגבלו חופש הביטוי, חופש התנועה, החופש להיבחר, חופש ההתאגדות, הזכות להליך הוגן ועוד, של מי שמנסה לחתור תחתיה או לפגוע בביטחונה. הדמוקרטיה המתגוננת מאפשרת להכניס למעצר מנהלי את מי שמאיים על ביטחונה, לסגור עיתונים, לאסור על מפלגה להתמודד בבחירות ועוד.

דמוקרטיה מתגוננת בישראל

בישראל, כמו במדינות דמוקרטיות אחרות, מופעלים מנגנונים שונים של דמוקרטיה מתגוננת, במטרה למנוע פגיעה בביטחון המדינה או באופייה כמדינה יהודית ודמוקרטית. על פי החוק, מפלגה לא תוכל להירשם לבחירות לכנסת ואדם לא יוכל להיות מועמד בבחירות לכנסת, אם יש במעשיהם שלילת קיומה של המדינה, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או של ארגון טרור נגד ישראל. בכך יש למעשה פגיעה בזכות האזרח הבסיסית להיבחר, וזאת מתוך הרצון שלא לתת לגורמים המבקשים לפגוע בעצם קיומה של המדינה או בערכיה כמדינה דמוקרטית, להיבחר לרשויות השלטון בישראל.

ביטחון ודמוקרטיה

אחד מתפקידיה הבסיסיים של המדינה הינו שמירה על ביטחון תושביה, זאת משום שללא ביטחון לא יכולות להתקיים יתר זכויות הפרט. מסיבה זו במדינת הדמוקרטיות השונות קיימות תקנות להגנה על ביטחון המדינה ואזרחיה בשעת חירום, תוך הגבלת חירויות האדם והאזרח.

גם בישראל קיימות תקנות כאלו, המבקשות להבטיח את בטחונה המדינה ואזרחיה בשעת חירום. חלק מהתקנות קיימות עוד מתקופת המנדט הבריטי וחלק נקבעו מיד לאחר קום המדינה, והן תקפות גם כיום.