עבירה על החוק

כל עבירה על החוק הינה עבריינות. ישנם סוגים שונים של עבריינות התלויים בקריטריונים של מבצע העבירה, המניע לביצועה, יחס האזרחים לביצוע העבירה ולמבצעה ויחס המדינה למבצע העבירה. 

סוגי העבירות הם:

  • עבריינות פלילית רגילה - מבצע העבירה הוא אדם הפועל בצורה אקטיבית ולעיתים קרובות אף אלימה, כדי לעבור על החוק. המניע לעבירה הינו רווח או אינטרס אישי המושג מביצוע העבירה: אונס, רצח, גניבה, קבלת דבר במרמה ועוד. מבצע העבירה אינו מוכן לשאת בתוצאות מעשיו. ביצוע העבירה פוגע בסדר החברתי ובתחושת הביטחון של אזרחי המדינה, ועל כן הם מתנגדים לה. המדינה מתייחסת לעבירה בחומרה ונלחמת בביצוען באמצעות חינוך, אכיפה וענישה של מפרי החוק.
  • עבריינות שלטונית – עבירות פליליות של עובדי ציבור, נבחרים או ממונים, אשר מנצלים את כוחם השלטוני כדי לעבור על החוק. העבריינות השלטונית באה לידי ביטוי במעשי שוחד, קבלת מתנות אסורות, הפרת אמונים, מינויים פוליטיים אסורים, קבלת החלטות המטיבות עם בעלי הון או בעלי עמדה ועוצמה כדי לקבל את תמיכתם ועוד. 

  •  נהוג להבחין בין שני סוגים של עבריינות שלטונית: 

  • עבריינות שלטונית אישית (שחיתות שלטונית) – מבצע העבירה הוא אדם המחזיק במשרה שלטונית, בין אם כנבחר ציבור או כדרג מנהלי, ואינו מוכן לשאת בתוצאות מעשיו. המניע לעבירה הינו מתוך אינטרס אישי המביא לכך שהעבריין משתמש במשאבי הציבור לטובתו האישית, לוקח שוחד או מתנות אסורות, מקדם מקורבים לו שלא בהתאם לחוק, מעניק טובות הנאה למקורבים ולבעלי הון כדי לקבל מהם משהו בתמורה. החברה מתייחסת לעבריינות השלטונית האישית בצורה שלילית כי היא מפרה את אמון הציבור בנבחריו וכי העבריין מנצל את משאבי הציבור לתועלתו האישית ובכך מועל באמון הציבור בו. המדינה מתייחסת לעבריינות השלטונית האישית בחומרה, ומפעילה נגד העבריין אמצעי אכיפה.

  • עבריינות שלטונית ציבורית – מבצע העבירה הינו אדם המחזיק במשרה שלטונית, ואינו מוכן לשאת בתוצאות מעשיו. המניע שלו לעבירה הינו להיטיב עם ציבור מסוים המקורב לו, או עם הכלל – מנקודת מבטו של העבריין. רוב הציבור יתייחס למבצע העבירה באופן שלילי, כי בביצוע העבירה העבריין פוגע באמון הציבור בשלטון,  ומשום שלעיתים יש בעבירה מתן יחס לא שוויוני לקבוצה המקורבת לעבריין. יש קבוצות אשר יתייחסו בסלחנות לעבירה ולמבצעה, כי הפרת החוק מיטיבה איתם. המדינה מתייחסת לעבריינות השלטונית האישית בחומרה, ומפעילה נגד העבריין אמצעי אכיפה.