המיעוטים בישראל
המיעוטים הלאומיים / אתניים בישראל – הכרת הקבוצות
ערבים בישראל
הערבים הם קבוצת המיעוט הגדולה ביותר בישראל. שיעורם באוכלוסייה הינו כ-20% מאזרחי המדינה.
הרוב הגדול של אזרחי ישראל הערבים הינו מוסלמי (כ-90%). מיעוט מתוכם נוצרים (חלקם אינם מעוניינים להזדהות כערבים).
מתוך האוכלוסייה המוסלמית – כ-15% הינם בדואים.
רוב הערבים בישראל מזהים את עצמם כחלק מהאומה הערבית הגדולה, חלקם הגדול גם מזדהים כפלסטינים. לרבים מהם בני משפחה בארצות ערב.
ניתן לזהות בקרב החברה הערבית בישראל מגמות של השתלבות במדינה ובחברה, שינוי במעמד המסורתי של החמולה והמשפחה ושינוי במעמד האישה מצד אחד, ומצד שני גם תהליכים של בידול והזדהות עם המאבק הפלסטיני נגד מדינת ישראל.
נוצרים בישראל
הנוצרים הם מיעוט דתי קטן יחסית (פחות מ-2% מאזרחי המדינה ופחות מ-10% מדוברי הערבית בישראל). הם נחלקים למספר זרמים בנצרות – קתולים לטיניים (שייכים לכנסיה הרומית), אורתודוכסיים מזרחיים, קתולים יוונים, מארונים, קופטים ופרוטסטנטיים.
רוב הנוצרים מתגוררים בגליל וחלקם בחיפה.
רוב הנוצרים בישראל רשומים בסעיף הלאום כערבים. מאז 2014 ניתנה לקבוצה המזהה את עצמה כארמים לרשום את עצמם כך בסעיף הלאום, אך רק מיעוט מתוכם מגדיר עצמו כארמים.
המיעוט הנוצרי בישראל חי ברמה כלכלית גבוהה יחסית. חלק ניכר מהם משרתים בשירות צבאי או לאומי.
הדרוזים בישראל
הדרוזים הם מיעוט קטן יחסית (פחות מ-2% מאזרחי המדינה ופחות מ-8% מדוברי הערבית בישראל). רובם חיים בגליל ובכרמל ולצידם ישנה קהילה דרוזית בצפון רמת הגולן. קהילה זו עברה לשליטת ישראל בעקבות מלחמת ששת הימים (בשנת 1967) וסופחה למדינת ישראל בשנת 1981, עם סיפוח רמת הגולן.
הדת הדרוזית היא דת ייחודית וסודית. נביאה הוא יתרו (ולא מוחמד) והיא אינה מקבלת לתוכה מאמינים חדשים.
רוב הדרוזים מגדירים את עצמם כקבוצה אתנית נפרדת, ללא שאיפה לאומית-מדינית, והם נאמנים למדינה בה הם חיים.
מאז ימי המנדט הבריטי כרתו הדרוזים ברית עם הישוב היהודי והשתלבו במערכות הביטחון והמדינה, רבים מהם המשיכו בשירות קבע והגיעו לדרגות בכירות.
לעומת הדרוזים בגליל, הדרוזים ברמת הגולן, שנכנסו לשליטת מדינת ישראל במלחמת ששת הימים ב-1967, נמנעים בדרך כלל מקבלת אזרחות ישראלית ומהשתתפות בבחירות.
בחברה הדרוזית מתרחשים תהליכי מודרניזציה הכוללים את היחלשות כוחה של הדת, תהליך של עיור (מעבר מהכפר אל העיר), שינוי בהנהגה מההנהגה הדתית המסורתית להנהגה צעירה ומשכילה והשתלבות בחברה הישראלית והגעה לעמדות השפעה בכל תחומי החיים.
הצ'רקסים בישראל
הקהילה הצ'רקסית בישראל מונה כמה אלפי אנשים ומהווה מיעוט עצמאי. כל חבריה מתגוררים בשני כפרים בגליל – כפר קמא וריחניה.
מוצאה של הקהילה בהרי הקווקז, שפתם אינה ערבית והם אינם רואים בעצמם ערבים.
מבחינה דתית הצ'רקסים מהווים פלג של האסלאם הסוני.
הצ'רקסים בחרו להזדהות באופן מלא עם מדינת ישראל והם שותפים באופן מלא לחיים במדינה. בכלל זה הם אף משרתים בשירות חובה בצה"ל ומשולבים בכל תחומי החיים.