ז'אנר הדרמה
דרישות השלמת קורס
מקור השם ביוונית: מעשה, פעולה. דרמה היא שם כולל ליצירות שנכתבו להצגה, בצורת מחזה, ובראשן הטרגדיה והקומדיה. המאפיין את הדרמה ומייחד אותה לעומת הז'אנרים האחרים, היא העובדה שמדובר בסוגה ספרותית שיועדה מלכתחילה להיות מוצגת על הבמות, מול קהל צופים ולכן בהשוואה לז'אנרים אחרים. בעברית "מחזה" מהשורש ח.ז.ה, קשור למה שחוזים\רואים.
יש בה המאפיינים הבאים :
- התפתחות העלילה היא בהווה, לעיני הצופה/ הקורא, בלא התערבות של המחזאי /המספר, כלומר העלילה מועברת ללא תיווך של "דמות המספר".
- הקורא יכול ללמוד על הדמויות מתוך התנהגותן ודיבורן ו/או ע"י דמויות אחרות.
- בד"כ, במרכז הדרמה עומד "גיבור" שמונע ע"י מערך של לבטים, רגשות ורצונות שהופכים לקונפליקטים חיצוניים ו\או פנימיים המזינים ומניעים את העלילה ומערערים את האיזון שבו חיות הדמויות. קונפליקטים בין דמויות להשגת מטרות המוצבות בפניהן או התגברות על מכשולים, מאבקים בין יחיד לחברה, מאבקים אישיים ואידיאולוגיים, התנגשות בין השקפות עולם שונות, מאבק של אדם עם גורלו, ומאבקים בין האדם לבין עצמו (למשל, בין יצרים למצפון, בין רגש לשכל).
מבנה אופייני למחזה:
1. נפתח באקספוזיציה – היסודות הראשוניים והפרטים המרכזים של המחזה. הדמויות, הרקע להתרחשות, המקום, הזמן וזרעי הקונפליקט המרכזי של המחזה.
2. הסיבוך: הקונפליקט מעורר סיבוך ולרוב מעלה קונפליקטים נוספים והדרך לפתרון הקונפליקטים היא התהליך עד לשיאו של הקונפליקט.
3. השיא הדרמטי: בשיא הבעייתיות שמציג הקונפליקט, זהו לרוב גם שיא המתח שחש הצופה, ואז...
4. המפנה וההתרה: התרת הסיבוך, הפתרון. האם נפתר הקונפליקט המרכזי? האם נפתרו הקונפליקטים האחרים? מהו הפתרון?שינוי אחרון: יום שלישי, 26 מאי 2020, 2:12 PM