תרבות פוליטית דמוקרטית – עקרון הפלורליזם, עקרון הסובלנות, עקרון ההסכמיות
עקרון הפלורליזם
פלורליזם הינו ערך המבטא את ההכרה בזכות קיומם של קבוצות, דעות, צרכים, רצונות, והשקפות שונים בחברה (ריבוי דעות). יתרה מזאת – לפי עקרון הפלורליזם, לא רק שיש להכיר בזכות קיומם אלא אף להכיר בחשיבותם לחברה ועל כן בצורך לעודד את קיומם. זאת מתוך ההכרה בכך שהבעת דעות שונות בנושא מסוים הינה חשובה כדי להציג זוויות שונות של אותו נושא, ומתוך זה לבחור את הדעה או הדרך הטובה ביותר והמקדמת ביותר לחברה. אדם בעל תפיסת עולם פלורליסטית תומך ומעודד את האפשרות לבטא דעות שונות של קבוצות שונות בחברה, מתוך הכרה כי השוני הינו חיובי והבעת הדעות השונות תקדם את החברה כולה ותהפוך אותה למגוונת יותר.
הפלורליזם נותן לגיטימציה (הרשאה) לחופש הביטוי ולזכות של בעלי דעות ואינטרסים שונים להביע את דעותיהם ולקדם את מטרותיהם באופן חופשי. הוא מאפשר תחרות חופשית בין הקבוצות השונות ועל ידי זה מאפשר קבלת החלטות איכותית יותר, לטובת כלל הקבוצות והציבור.
מספר תחומים בהם בא הפלורליזם בחברה לידי ביטוי:
· בתחום הכלכלי – קיימים מוסדות כלכליים שונים ומגוונים – בנקים, חברות ביטוח.
· בתחום החברתי – ארגונים אזרחיים הפועלים בחברה למען קידום מטרות מגוונות ושונות – ארגוני עובדים, עמותות אזרחיות.
· בתחום החינוכי – מוסדות חינוך שונים בכל הרמות, הפועלים מתוך השקפות עולם שונות, בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי – זרמים שונים בחינוך (דתי, חילוני, חרדי, בתי ספר דמוקרטיים, בתי ספר דו-לשוניים, תנועות נוער ועוד).
· בתחום הפוליטי – קיימות מפלגות שונות המייצגות דעות שונות בעם, ופועלות למען קידום התפיסה הפוליטית שלהן על-ידי היבחרות למוסדות השלטון.