מעורבות פוליטית של האזרחים.
2. דרכי ביטוי של מעורבות פוליטית של האזרחים
קבוצות אינטרס / לחץ
קבוצת אינטרס (קבוצת לחץ) היא ארגון של אנשים בעלי מטרה משותפת שפועלים ביחד כדי להשפיע על מדיניות ציבורית.
קבוצה זו מבקשת להשפיע מחוץ למערכת הפוליטית על מקבלי ההחלטות ועל המדיניות שלהם.פעילותה של קבוצת האינטרס מכוונת תמיד כלפי רשויות השלטון כדי להשפיע על מדיניותן.
דוגמאות לקבוצות אינטרס – עמותות הפועלות למען איכות הסביבה או עמותות הפועלות לקידום אידיאולוגיה פוליטית.
הדרכים בהן פועלות קבוצות האינטרס כדי לקדם את מטרותיהן אצל מקבלי ההחלטות:
- לוביזם (שדלנות) – יצירת קשר אישי של פעילים מטעם קבוצת האינטרס עם נבחרי הציבור במטרה לשכנעם לפעול למען המטרה אותה הם מקדמים.
- הסכמים – בין השלטון לבין קבוצת האינטרס, למשל – ארגוני עובדים החותמים על הסכמי שכר עם הממשלה.
- הפעלת סנקציות – למשל באמצעות שביתות, מניעת מתן שירות (כמו עובדי חברת החשמל או רשות שדות התעופה).
לקבוצות אינטרס שונות כוח שונה בהשפעה על מדיניות השלטון. יש קבוצות חזקות ויש קבוצות שמייצגות אוכלוסיות מוחלשות ולכן עוצמתן קטנה יותר.
ארגונים חוץ ממשלתיים
הגדרה – ארגונים חוץ ממשלתיים כוללים בתוכם ארגונים ואגודות בעלי השקפות שונות, העוסקים בהגנה על זכויות האדם והאזרח, מניעת שחיתות וקידום מדיניות בתחומים שונים.
- ארגונים אלו פועלים מיוזמתם ולא מכוח החוק, באמצעות הפעלת לחץ על השלטון ועל פעילותו, ועל-ידי גיוס דעת קהל.
- ארגונים אלו משקפים דעות והשקפות שונות שלעיתים יכולות להיות מנוגדות. בכך הם מביאים לידי ביטוי את עקרון הפלורליזם ואת עקרון הסובלנות. הם משקפים אזרחות טובה ומעורבות פעילה בחיים במדינה.
- חלק מארגונים אלו משלימים את פעולות הממשלה ומטפלים בנושאים שהממשלה אינה מטפלת בהם. למשל: עמותת יד שרה המחלקת ציוד רפואי בעלות נמוכה מאוד ומשלימה את פעולות הממשלה בתחום הבריאות.
- לעיתים פעולות ארגוני המגזר השלישי מנוגדות למדיניות הממשלה וגם לחלקים שונים בציבור. למשל: עמותת אדם, טבע ודין הפועלת לשמירה על איכות הסביבה ולכן יוצאת נגד תוכניות ממשלתיות שונות לפיתוח ובנייה, כאשר תוכניות אלו פוגעות בטבע ובסביבה.