תקציר ידע

מסגרות פוליטיות וביטחוניות

הרקע להקמתן של מסגרות פוליטיות ובטחוניות בימי השלטון העות'מאני  

המצב הביטחוני בתקופת העליות היה לא טוב – השלטון העות'מאני לא השקיע מאמצים רבים כדי לשמור על התושבים שחיו בארץ. המתיישבים, בעיקר בעלי הבתים במושבות סבלו ממקרים רבים של גניבות מהשדות שנעשו בעיקר על ידי ערביי הסביבה.

כדי להתמודד עם בעיית הביטחון שכרו האיכרים במושבות (בני העלייה הראשונה) שומרים ערבים, בייחוד בדואים, שהתמחו בשמירה על שדות. אך כשהתברר כי השומרים הערבים משתפים פעולה עם הגנבים, הבינו המושבות יש להפקיד את השמירה בידי ידיים יהודיות.


רעיון "כיבוש השמירה" – עלייה שנייה

בני העלייה השנייה התמודדו בצורה שונה עם בעיות הביטחון. הם האמינו שיש להעביר את השמירה מידיים ערביות לידיים יהודיות – "כיבוש השמירה". לצורך כך הם הקימו 2 ארגונים : 

ב-1907 הוקם ארגון "בר גיורא" – הארגון הוקם ע"י 7 צעירים, בראש הארגון עמד ישראל שוחט. חברי הארגון היו חייבים לציית לו באופן מוחלט והתחייבו בשבועה לשמור אמונים למולדת, לגלות נכונות להקרבה עצמית ולטפח ערכי חברות. הארגון שאף לכבוש את השמירה במושבות ולחזק את ההגנה על ידי הנהגת עבודה עברית והתיישבות חקלאית. לאחר כשנתיים של פעילות, הוחלט לפרק את הארגון להקים אותו מחדש במתכונת נרחבת יותר.

ב-1909  ,לנוכח הצרכים הגדלים בשמירה, הוקם ארגון "השומר" –מטרת ארגון השומר הייתה לכבוש את השמירה במושבות, לפתח ארגון של שומרים ולגרום ליישוב היהודי להבין שיש צורך בהקמת כוח מגן יהודי עצמאי.


מאפייני ארגון השומר 

  • למועמדים לארגון השומר נערכו מבחני מיון וקבלה – הם היו חייבים להוכיח אומץ לב, נכונות להקרבה עצמית ודבקות במטרה. הארגון מנה 100חברים ו – 200 שומרים שכירים.
  • חברי השומר קיבלו הכשרה של שנה והכירו מקרוב את מנהגי הערבים ואימצו אותם, עברו אימוני כושר גופני ולמדו להשתמש בנשק.
  • הארגון שילב בין רעיון כיבוש העבודה לבין רעיון כיבוש השמירה – כל חבר בארגון התחייב להקדיש לפחות שנה אחת לעבודה חקלאית. בנוסף ארגון השומר חייב כל מושבה שקבילה ממנו שירותי שמירה להעסיק פועלים יהודים בלבד.

חשיבותו של ארגון השומר

  • בתחילה העדיפו אנשי המושבות להמשיך ולהשתמש בשירותיהם של השומרים הערבים אולם בהמשך הצליח ארגון השומר לקבל את השמירה במושבות רבות בארץ והם הצליחו להוכיח את יעילותם במניעת גניבות.
  • ארגון השומר הצליח לשנות את הדימוי של "היהודי הגלותי". בגולה היהודים נרדפו ולא הגנו על עצמם ואילו בארץ נוצר "יהודי חדש" – עובדי אדמה, נושא נשק, לוחם המסוגל להגן על חייו ועל אדמתו.
  • האימפריה העות'מאנית פירקה את הארגון במלחמת העולם הראשונה ולאחר המלחמה הארגון היווה את הבסיס לארגון ההגנה בזמן המנדט הבריטי ואחר כך להקמת צה"ל בזמן הקמת המדינה.