תקציר ידע

פעילותו המדינית (דיפלומטית) של הרצל

פעילותו המדינית (דיפלומטית)  של הרצל 

ניסיונות לקדם את קבלת הצ'רטר


הדרך של הרצל הייתה מדינית. הוא סבר שיש להשיג אישור משפטי מהמעצמות כתנאי להקמת המדינה היהודית, ולקבל מהן צ'רטר – זיכיון להתיישבות. הרצל האמין כי העמים ירצו בהקמת מדינה יהודית, משום שהדבר יביא להם תועלת.

הרצל סבר שאין להתחיל בהתיישבות ללא הצ'רטר, מפני שאי אפשר ליישב המונים ולבנות מדינה בסתר. הוא גם חשש שהתיישבות שאינה מוסכמת תגרום לתגובה חריפה של הטורקים, כמו גירוש והפסקת המהלך הציוני.

בנימין זאב הרצל, מתוך אתר ויקיפדיה



הפנייה  לטורקים (העות'מאנים) ששלטו בא" י:

הרצל העדיף שמדינת היהודים תקום בא"י.

הרצל ביקר שש פעמים בטורקיה, ופעם אחת נפגש עם הסולטאן עבד אל-חמיד השני. הרצל ביקש מהסולטאן ששלט על ארץ-ישראל להעניק צ'רטר – לתמוך בהתיישבות יהודית בארץ-ישראל ובתמורה הבטיח לו לקדם אינטרסים לתועלת התורכים, כמו:

פיתוח כלכלי של א"י, הפיכתה ל"גן פורח" במסגרת האימפריה העות'מאנית, וסיוע בסילוק חובות האימפריה העותומאנית למדינות אירופה.

הסולטאן, דחה את ההצעה בטענה שהוא  מוכן ליישב יהודים כפרטים בכל מקום באימפריה מלבד ארץ ישראל

הסיבות לדחייה:

הסולטאן, דחה את ההצעה בטענה שהוא  מוכן ליישב יהודים כפרטים בכל מקום באימפריה מלבד ארץ ישראל. התנגדות זו נבעה מן החשש שמתן צ'ארטר יעודד מגמות התנתקות של עמי ם  אחרים באימפריה ויוביל לפירוקה, וכן מחשש שמתן צ'ארטר ליהודים יגביר את המעורבות של המעצמות בארץ ישראל ויחליש את מעמד האימפריה במקום הרצל דחה את ההצעה. הוא רצה התיישבות בארץ ישראל הרצל דחה את הצעתו של הסולטאן.

הסולטאן עבד אל-חמיד השני מתוך אתר ויקיפדיה


הפניה לגרמנים:

גרמניה הייתה המעצמה האירופית המקורבת ביותר לטורקים. הרצל ביקש ממנו להשפיע על הסולטאן שיעניק ליהודים צ'רטר על ארץ ישראל בחסות גרמניה.

בתמורה הבטיח לקייזר לקדם אינטרסים לתועלת הגרמנים:

1. לאחר קבלת הצ'רטר, יעזבו היהודים את גרמניה ויעלו לארץ ישראל. זה יוריד את המתח האנטישמי. כמו כן, יעזבו יהודים שתומכים במפלגה הסוציאל – דמוקרטית שהייתה בעלת דימוי מהפכני ולכן ירד גם המתח המהפכני בגרמניה.

2. ארץ ישראל תהיה שטח חסות גרמני. שטח תחת השפעה תרבותית גרמנית, דבר שיאפשר לגרמניה להפיץ את התרבות הגרמנית במזרח התיכון.

הסיבות לדחייה:

הקייזר העדיף את הידידות ואת הברית עם העות'מאנים (עסק בהקמת ברית כלל אירופאית נגד הבריטים) על קידום האינטרסים של היהודים, ולכן החליט בסופו של דבר לא לתמוך בתכנית של הרצל.




וילהלם השני, קיסר גרמניה מתוך אתר ויקיפדיה


הפניה לבריטים:

הרצל פנה לבריטים בבקשה לתמוך בהתיישבות יהודית בטריטוריה בריטית קרובה לארץ ישראל. בתמורה לכך הציע לקדם אינטרסים לתועלת הבריטים :

1. המושבה היהודית תהיה נאמנה לבריטניה ותאדיר את שמם בעולם.

2. הפליטים היהודים שהגיעו לאנגליה ממזרח אירופה, והעלו את רמת האנטישמיות בה, יעזבו למושבה היהודית.

הבריטים הציעו ליהודים את קפריסין ואת תכנית אל- עריש, אך שתי הצעות אלה לא יצאו אל הפועל. לאל עריש היה קושי להעביר מים, וכן המצרים התנגדו.



יוזף צ'מברלין, שר הושבות הבריטי מתוך אתר ויקיפדיה