תקציר ידע
מהלכי מלחמת העולם השנייה ו"הסדר החדש" באירופה
כניעת גרמניה והטלת פצצות האטום על יפן
על אף מאמציהם של הגרמנים לעצור את ההתקדמות של בעלות הברית, שוחררו כל ארצות מערב אירופה וההתקפה המכרעת על גרמניה החלה באביב 1945. באפריל 1945 נפגש הצבא הרוסי עם צבא מעצמות המערב על אדמת גרמניה על נהר האלבה. הצבא הגרמני התפורר למעשה ונכנע למנצחים. ב-30 באפריל 1945 התאבד הטלר במוצב הפיקוד שלו במרכז ברלין, יחד עם אשתו אווה בראון. ב-7 במאי 1945 נכנעו מפקדי הצבא הגרמני לצבאות הברית.
ביולי 1945 נוסה לראשונה ובהצלחה הנשק האטומי של ארצות הברית במדבר בניו-מקסיקו ("פרויקט מנהטן"). נשק זה, שפותח בסודיות רבה במהלך המלחמה לא הספיק להיות מבצעי נגד גרמניה. ב-6 באוגוסט 1945 הוטלה פצצת האטום הראשונה על העיר הירושימה (אורניום). לאחר שהתפזרה פיטריית האש והעשן, התברר כי העיר הושמדה כליל. 80,000 איש נהרגו מיד ועשרות אלפים הפכו לבעלי מום ולנכים. המוות המשיך להכות בקורבנות וכעבור שבוע הגיע מספרם כמעט ל-100,000.
היום נאמד מספר הנספים כתוצאה מהפצצה ב-132,000 בני אדם. יפן הוכתה בהלם אך סירבה להיכנע, אף שניסתה לפתוח במגעים עם ממשלת ארצות הברית. למחרת, ב-8 באוגוסט הכריזה ברית המועצות מלחמה על יפן ופלשה למנצ'וריה. יפן נכנעה גם בחזית זו. ב-9 באוגוסט 1945 הוטלה פצצת האטום השנייה על העיר נגסאקי (פלוטוניום). נהרגו למעלה מ-60,000 איש. הנשיא טרומן הודיע כי ארצות הברית תמשיך להטיל פצצות אטום על ערי יפן. למחרת, הודיע הירוהיטו, קיסר יפן, על כניעה ללא תנאי ויפן הפכה לשטח כיבוש אמריקאי. ארצות הברית אפשרה ליפנים להשאיר את הקיסר על מקומו כסמל .
השיקולים של הנשיא טרומן בהטלת פצצות האטום:
1.שיקול צבאי- להביא לסיום המלחמה ולהצלת חיי החיילים האמריקאים. הנשיא טרומן סבר כי הטלת פצצת אטום על יפן תהיה הדרך הטובה ביותר לסיים את המלחמה במהירות ולהציל את חייהם של עוד כחצי מיליון חיילים אמריקאים רבים שעלולים למות בפלישה ליפן. המיתוס של החייל היפני שמוכן להתאבד והכוחות היפנים שעדיין חנו במנצ'וריה, יצרו חששות בקרב האמריקאים והעלו את הערכת האבדות בפלישה ליפן. בארצות הברית גברו הקולות להחזיר את החיילים הביתה עם כניעת גרמניה.
2. שיקול מדיני- הרצון להביא לכניעת יפן לפני שברית המועצות תתערב בחזית זו ולהראות את עוצמתה באמצעות הטלת פצצת האטום ביקש טרומן למנוע את התערבותה של ברית המועצות. הוא חשש מכך שהרוסים ישתלטו על שטחים נרחבים במזרח אסיה, כפי שהם עשו במזרח אירופה, הכנעת גרמניה זירזה את פרוץ המלחמה הקרה היה חיוני להקדים את סטלין שכבר החל להזרים כוחות למזרח הרחוק כדי להצטרף לחזית האוקיינוס השקט .טרומן קיווה שהפצצה האטומית תרתיע את הרוסים. כמו כן ארצות הברית רצתה להוכיח לברית המועצות את העליונות הצבאית והטכנולוגית שלה במאבק הבין גושי.
3. כדי לנסות את הפצצות השונות ההסבר הזה מתייחס בעיקר להחלטה להטיל פצצה גם על נגסאקי רק ימים ספורים לאחר הפצצת הירושימה. שתי פצצות האטום היו מסוגים שונים ואישים בממשל בארצות הברית, בלחץ המומחים הצבאיים, ביקשו לנסות את שתיהן כדי להצדיק את המאמץ ואת הכסף שהושקעו בייצורה, ולזכות ביוקרה בשל חשיפת הצלחותיה.