ספרות החוכמה- תקציר

מבוא לספר קהלת

מטרת הספר: לפי ספר קהלת אין בעיית גמול – אין בעולמנו מצב של "צדיק ורע לו ורשע וטוב לו" – כי למעשה אין שום דבר "טוב" בעולם הזה. הכל הבל - כלשונו. כלומר: הכל שטויות. כמובן שתשובה זו מעוררת שאלה לא פחות קשה – אם כך, אם הכל הבל, אז למה בכלל (להמשיך) לחיות (או להוליד ילדים) אם הכל הבל?

היחס של חז"ל לספר קהלת: יש מרבותינו זכרם לברכה שרצו לגנוז את ספר קהלת ולא להכליל אותו במסגרת כ"ד ספרי התנ"ך ממספר סיבות:

א) הוא מעיד על עצמו שכל מה שהוא אומר זה "הבל".

ב) כי יש בו אמירות שסותרות הן את עצמו והן פסוקים במקומות אחרים בתנ"ך.

לבסוף, כפי שניתן לראות, ספר קהלת כן נכנס לתנ"ך שלנו. הוא נכנס כי הוא מבטא חלק מהשקפות העולם שיש בתוך עולם היהדות. היהדות דוגלת בפולומוסים (ויכוחים ומחלוקות) ומעודדת אותם כל עוד הם במסגרת ה:"70 פנים לתורה". (רק נבהיר: למרות שהיא מכילה דעות פרשניות שונות וסותרות כפירושים לגיטימיים ומקובלים, היהדות איננה דמוקרטית. היא לא פלורליסטית במובן המקובל שכן היא מציבה גבול ואיננה מכילה עבודה זרה או סובלנית כלפיה).

זהות המחבר: לפי המסורת ספר זה נכתב ע"י שלמה המלך. אולם, חוקרי/מבקרי מקרא טוענים כי ספר זה לא נכתב ע"י שלמה (אלא בתקופה מאוחרת יותר והוא מיוחס/לכבוד שלמה כדי שהציבור יקרא את תוכנו (במסגרת הידע לבחינת הבגרות אין צורך להכיר ראיות התומכות או ראיות המפריכות השערה זו)).
נציין, כי גם בימינו ישנם סופרים שבוחרים ב"שם עט" משיקולים שונים וכן, יתכן להיפך כי גם שלמה החליט לכנות את עצמו קהלת משיקוליו.