פיקוח וביקורת על רשויות השלטון.

2. נציבות תלונות הציבור


חוק יסוד: מבקר המדינה מגדיר את המבקר כנציב תלונות הציבור. במשרד מבקר המדינה פועלת נציבות תלונות הציבור שהוא עומד בראשה, אך היא פועלת כגוף נפרד.

כל אדם רשאי על פי החוק להגיש תלונה לנציב תלונות הציבור, אם הוא סבור שנפגע ישירות ממעשה או מחדל של אחד מהגופים שמבקר המדינה מוסמך לבקר אותם – גופים ממשלתיים וציבוריים. בכך בא לידי ביטוי תפקידו של נציב תלונות הציבור כמגן על זכויות אדם ואזרח.

חיילים, שוטרים, סוהרים ועובדי מדינה אינן ניתנות לבדיקה אצל נציב תלונות הציבור. זאת משום שלצבא, למשטרה ולשירות בתי הסוהר ולעובדי המדינה יש גורם משלהם שבודק את התלונות (לכל גוף יש את הגוף שלו שבודק את התלונות).

סמכות נציב תלונות הציבור אינה חלה על נשיא המדינה, פסיקות בתי המשפט ונושאים הנמצאים בדיון משפטי, הכנסת, חברי הכנסת וועדות הכנסת, שרי הממשלה וגופים במערכת הביטחון.

נציב תלונות הציבור מטפל בתלונות המופנות אליו בכל דרך שנראית לו. במהלך הבדיקה ובסופה הוא מעדכן את המתלונן ואת הגוף שעליו התלוננו במהלך הבדיקה ובמסקנותיו – האם היא הייתה מוצדקת או לא. אם יש חשד למעשה פלילי – המבקר מעדכן את היועץ המשפטי לממשלה.

נציב תלונות הציבור מגיש לכנסת דוח שנתי על פעולותיו. קביעותיו בדוח הן בגדר המלצה אולם יש להן פרסום תקשורתי ולכן הן זוכות למשקל משמעותי.