רשויות מדינת ישראל
הרשות המחוקקת - הכנסת
תפקידי הכנסת
1. הכנסת מייצגת את האזרחים - מייצגת את העם – ריבונות האזרחים:
חוק יסוד: הכנסת מגדיר את הכנסת כבית הנבחרים של המדינה. חברי הכנסת הם נציגי הציבור ותפקידם לייצג את האינטרסים והרצונות של בוחריהם ולהבטיח שרשויות השלטון לא יפגעו בהם. (שלטון העם).
הרכב חברי הכנסת מייצג את הפלורליזם בחברה הישראלית ואת יחסי הכוחות בין הקבוצות השונות בחברה, בהתאם למספר הקולות שנתנו למפלגות השונות בבחירות.
2. הכנסת כרשות מחוקקת – מופקדת על חקיקת חוקים במדינה. החוקים של הכנסת הם הבסיס לפעולות הממשלה כרשות מבצעת. מבחינת החוק מקנה מעמד זה לכנסת עליונות וריבונות על הרשויות האחרות.
3. הכנסת היא הרשות המכוננת את הממשלה ומוסמכת להצביע אי אמון בממשלה – הממשלה בישראל נבחרת מבין סיעות הקואליציה. במסגרת ההסכמים הקואליציוניים להקמת הקואליציה, ניתנים לכל סיעה המרכיבה את הקואליציה מספר תפקידי שר וסגן שר, וכל סיעה ממנה לתפקידים אלו את האנשים הנראים לה. שר אינו חייב להיות חבר כנסת, ראש הממשלה וסגני שרים חייבים להיות חבר כנסת.
הכנסת יכולה להביע אי אמון בממשלה – רוב של 61 חברי כנסת מצביעים שאינם מאמינים בממשלה הנוכחית ומציעים מועמד חלופי לראשות הממשלה. במקרה זה הממשלה מתפזרת.
4. פיקוח וביקורת על הממשלה
לממשלה יש עוצמה רבה ולכן נדרשת רשות שתפקח על עבודתה ותבקר אותה כדי למנוע שימוש פסול בכוחה של הממשלה. הכנסת מהווה מנגנון פיקוח פורמלי על הממשלה, ע"י אופוזיציה, וועדות הכנסת, אישור תקציב המדינה וכלים פרלמנטריים.
הפיקוח נעשה במספר אמצעים – חוק התקציב, אופוזיציה, וועדות הכנסת וכלים פרלמנטריים (הצבעת אי אמון, שאילתא, הופעת ראש הממשלה בכנסת, וועדת חקירה פרלמנטרית).
פירוט אמצעי הפיקוח של הכנסת על הרשות המבצעת – הממשלה:
א. הצבעת אי אמון – כלי לפיקוח על הממשלה במשטרים פרלמנטריים (הממשלה תלויה באמון הפרלמנט). הרוב המוחלט של חברי הכנסת (61 חכי"ם) מצביע אי אמון בממשלה ומביא להתפטרותה ומביע תמיכה במועמד חלופי למינוי לראש ממשלה.
ב. חוק תקציב המדינה
חוק תקציב המדינה קובע את תקציב המדינה לשנה (במקרים חריגים ליותר מזה).
זהו אחד האמצעים החשובים ביותר לפיקוח של הכנסת על הממשלה ועל סדרי העדיפויות שלה בכל תחומי החיים בישראל.
הצבעה על תקציב המדינה מהווה גם הצבעת אמון: אם הכנסת אינה מאשרת את תקציב הממשלה, הממשלה צריכה להציג את התפטרותה וללכת לבחירות חדשות.
אסור לקבוע בתקציב הקצבות לגופים שמחוץ לממשלה, אלא יש לקבוע הקצאה לסוג פעילות, והתמיכה מחולקת לפי אמות מידה כלליות ושוויוניות.
5. הכנסת כרשות מכוננת - בהתאם לפסיקת בית המשפט מהווה גם רשות מכוננת לענייני חוקה. הכנסת אמורה לנסח את סעיפי החוקה של מדינת ישראל. בישראל קיים וויכוח על כינון חוקה וכפשרה הוחלט על ניסוח חוקי יסוד שיהוו את החוקה העתידית של מדינת ישראל. ניסוח חוקי היסוד הינו חלק מתפקידיה של הכנסת כרשות מחוקקת.
6. מינוי בעלי תפקידים – הכנסת בוחרת את נשיא המדינה ואת מבקר המדינה. כל אחד מבעלי תפקידים אלו נבחר אחת ל-7 שנים, בבחירה חשאית בכנסת.