סיפור התהוות האומה - תקציר

שמות ב'

תקציר

חלק א: הסיפור שלפנינו מתרחש על רקע הוראת המלך פרעה להשמיד כל תינוק עברי. בן זכר נולד בבית משפחת לוי, ואמו מחביאה אותו שלושה חודשים. לאחר מכן היא מסתירה אותו בין צמחי קני הסוף, במרחק ראייה מאחותו, המוצבת שם להשגיח על חייו. בת פרעה מוצאת אותו, שומעת אותו בוכה, חומלת עליו ומחליטה לאמץ אותו - בידיעה שהוא עברי וכנגד ציוויו של אביה.

 חלק ב: משה יודע שהוא עברי והוא מחליט לראות כיצד המצרים מתייחסים לאחיו. הוא רואה איש מצרי מכה איש עברי, ומרוב כעס על המצרי ורחמים על אחיו העברי הוא רוצח את המצרי וקובר אותו בחול. למחרת, שוב יוצא לאחיו, הפעם רואה שני עבריים ניצים (=רבים) בניהם וכשהוא שואל את הרשע "למה תכה רעך" הרשע, במקום להתנצל, תוקף אותו במילים: "הלהורגני אתה אומר (=רוצה, מתכוון לעשות)?". משה נבהל ובורח. מדברי העברי המכה ("הלהרגני אתה אומר כאשר הרגת את המצרי?") הוא הבין שאכן השמועה שהרג מצרי בטח הגיעה גם אל פרעה ושעליו לברוח. פרעה הוציא נגד משה (שהיה נכדו המאומץ) גזר דין מוות.

חלק ג: משה בורח למדיין, שם פוגש את בנות יתרו על שפת הבאר ומסייע להן להשקות את העדר שלהן. אביהן מזמין אותו לאכול איתן ולגור איתן. בסופו של דבר (כמו בכל סצנת דפוס על שפת באר...) הסיפור נגמר בחתונה ובהולדת תינוק.


סיכום הפרק

חלק א: הולדת משה וסיפור הצלתו

פס' א'-ד' מספקים הצצה למציאות של העבריים במצרים בתקופת השעבוד, דרך סיפורה של משפחה אחת משבט לוי. האישה מבית לוי יולדת בן זכר בביתה. הידיעה בדבר הגזירה של מלך מצרים על הבנים הזכרים מאלצת אותה להחביא אותו במשך שלושה חודשים. 

_________________

ממשיכים לחפור:

למה רק 3 חודשים? אחכ כבר לא איכפת לה שימות? בגיל 3 חודשים יכול להסתדר לבד?

פתרונות:

1. "שלושה" זה מספר סמלי והכוונה שהשאירה אותו את המקסימום זמן שניתן בלי להיתפס. 

2. כי כבר בכה בקול גדול ואי אפשר היה להסתירו.

3. לפי מדרש חז"ל הוא נולד 3 חודשים לפני הזמן ולכן יכלה להחביאו רק 3 חודשים כי המצרים באו לבדוק אחרי 9 חודשים מה מצב ההריון.

_________________

כאשר לא יכלה להחביא אותו עוד, בנתה לו תיבה העשויה מצמח הגומא (ומרופדת בחומר (חימר) ובזפת (מבחוץ בלבד (לא כמו אצל נוח שהזפת הוא מבפנים ומבחוץ כי צריך איטום חזק יותר במבול, והזפת פחות נעים לתינוק מבפנים)). האם מניחה את בנה התינוק בתיבה, ומחביאה אותו בין צמחי הסוף על שפת היאור (אזור בדלתא של נהר הנילוס המצרי). היא שמה אותו במקום "סטטי" (שלא זז) ולא כמו האימא של מלך אשור שנתנה לתיבה לשוט ולהיעלם לה. וזאת, כדי להבטיח את שלומו ואת חייו. כדי להגן עליו מתייצבת אחותו להשקיף מקרבת מקום אחר התיבה.

פס' ה'-י' מתארים את הגעתה של הנסיכה, בתו של המלך פרעה, יחד עם נערותיה לרחוץ ביאור. הנסיכה מזהה את התיבה בין צמחי הסוף ושולחת את שפחתה להביא את התיבה (סקרנות או יד אלוהית מכוונת). כאשר היא פותחת את התיבה, ומוצאת בה תינוק בוכה, היא חומלת עליו על אף שהיא מזהה שהוא מילדי העבריים. ביזמתה האישית ובצעד אמיץ פונה אחותו של התינוק אל הנסיכה ומציעה למצוא עבורה אישה עברייה שתיניק אותו.

________________

ממשיכים לחפור:

מדוע אחות משה הציעה מניקת עיברייה ולא סתם מניקת? למה להדגיש שיש לה קשר לעבריות?

פתרון: 

א. כי אף מצרית לא היתה מוכנה לסכן את עצמה למען תינוק עברי. 

ב. כי משה לא היה מוכן לינוק חלב של אם מצרית. (שימו לב להבדל בין הפירושים, לפי פירוש א המניקה לא הסכימה לפי פירוש ב' היונק לא הסכים).

________________

 בת פרעה מסכימה, וכך והודות לנחישותה של ה"עלמה" (=כינוי לבחורה אלמונית)(-אירוניה - בת פרעה לא יודעת שזו אחותו שמציעה את אימו), התינוק נלקח לבית אמו והיא זו שמיניקה אותו תמורת שכר (-אירוניה - שהיא מקבלת כסף על דבר שהיתה מוכנה לשלם עבורו - להמשיך להניק את בנה...). כאשר הוא גדל, הוא מוחזר לארמון המלך פרעה וגדל שם. בת פרעה מעניקה לו את השם משה. מדרש שמו: כי נמשה מהמים. לא ידוע מה היה השם שניתן לו על ידי הוריו.


חלק ב: משה מגלה את סבל אחיו

בפס' י"א-י"ד יש קפיצה בזמן כמה שנים קדימה וכעת מציגים את אירועי חייו של משה בבגרותו. מן הסיפורים ניתן ללמוד על אופיו, על ערכיו ועל התאמתו להיות מנהיג (רחום, רודף צדק, אמיץ, זהיר). בנעוריו נחשף משה למצבם של בני עמו העבריים ומתערב בשני מקרים שקורים איתם: הוא מכה (=הורג) מצרי שהכה עברי וטומן (=קובר) אותו בחול, והוא מנסה לפייס בין שני עבריים שרבו. כאשר משה מבין שדבר הריגתו של המצרי נודע, הוא נאלץ לברוח לארץ מדין, ושם הודות להושעתו את בנות רעואל, כהן מדין, הוא נאסף אל ביתו ונישא לבתו ציפורה, ולהם נולד בן. שליחותו של משה למען האומה העברית מתחילה לבצבץ מעל פני השטח.

הפרק מסתיים בכך שה' שומע את הסבל של בני ישראל וזו הקדמה לכך שבפרק הבא ה' יפנה למשה ויבקש ממנו לגאול את עם ישראל ממצרים.

סיפור ההולדה של משה נקשר בכוח נשי רב הפועל להצלתו: אמו, אחותו, האמה, בת פרעה וציפורה אשתו. לולא התערבותן של הנשים ומאמציהן להצלתו, סביר להניח כי הגזירה של פרעה הייתה מביאה גם למותו. חייו של משה מצויים בזהות מבלבלת, שכן היה ממוצא עברי, אך גדל כמצרי ומזוהה כמצרי (בנות יתרו מכנות אותו "איש מצרי").


פותרים את זה יחד

כעת פתרו שאלת בגרות על קטע זה

לחצו כאן, ופתרו את שאלה 4 סעיפים א-ג


צריכים קצת עזרה?


בסעיף ב1 יש להדגים תכונות אופי שמתאימות למנהיג ו/או לשופט.
בסעיף ב2 מפנים לפסוקים שמעידים על אומץ לב אולם יש בהם גם להעיד על תכונה שלילית. בסעיף זה יש להציג איזו תכונה/התנהגות לא טובה מתוארת בפסוקים יא-יב.

סעיף ג' מתבסס על ידע והיכרות עם פרק כ"ד (שרבקה רצה לספר ללבן שגבר עשיר פגש אותה בבאר ונתן לה מתנות).

רושמים במחברת:
מילים חשובות  גומא (קני סוף), ותחמר (ציפתה בחימר), עלמה (בחורה),  מכה (הורג), טומן (קובר), הלהורגני אתה אומר (האם אתה רוצה להרוג אותי?).


מונחים חשובים: מספר סמלי (3), ריבוי כינויים, אירוניה, מדרשי שמות.