לא זכיתי באור מן ההפקר- ניתוח השיר

דרכי עיצוב, אמצעים ספרותיים

  • מוטיב האור -  מוטיב חוזר בשירת ביאליק. האור מופיע תמיד בהקשר חיובי של מקור חיים, אושר, חוויה רוחנית נשגבת וכדומה. כאן האור הוא סמל לשירה וליצירתיות.
  • מטאפורותהשיר עשיר בלשון ציורית ויש בו מטאפורות רבות:

                         o       "מסלעי וצורי נקרתיו ,חצבתיו מלבבי" - מטאפורה מפורטת לתהליך הקשה ולעבודה הנפשית המאומצת והמכאיבה המלווה את תהליך הפקת האור, השירה. הלב הוא סלע.

                         o       "ניצוץ אחד בצור לבי מסתתר" - מטפורה למקור הכתיבה: רגש אחד ויחיד בלב המשורר.

                         o       "פטיש צרותי הגדולות" - מטפורה המתארת את תהליך היצירה: כדי שיווצר שיר כוחות חיצוניים צריכים להפעיל את המשורר. מתוך קשיי החיים של המשורר נכתב השיר.

                         o       "יתפוצץ לבבי"-  מטפורה לשלב הבא בתהליך היצירה: על מנת לשחרר את הניצוץ, הלב חייב להתפוצץ. המשורר משלם את מחיר היצירה.

                         o       "ניתז אל עיני" -  מטפורה המתארת את תחילת תהליך הכתיבה: המשורר כותב בעקבות החוויות שהוא עובר ובעקבות התבוננותו בעולם. הניצוץ עף, ניתז.

                         o       "בחלבי ובדמי את הבערה אשלם" - תיאור מטאפורי של מצב המשורר בעולם, כפי שמצטייר בעיני הדובר: הוא חש תחושה של חוסר צדק, הנובע מן המצב שבו הקוראים הופכים לשותפים לאש ("בעירה") שהוא הדליק במחיר עצום של עבודה מפרכת, סבל וייסורים.

  • חזרותהדובר חוזר על מילת השלילה "לא" מספר פעמים כדי לחזק את התחושה שהשירה  שלו היא מקורית – הוא לא לקח מאיש ולא קיבל אותה בירושה. היא נובעת ממנו והיא משקפת את עולמו הפנימי ותחושותיו. רק לו יש הבעלות עליה.
  • מטונימיות - חלק במקום השלם. הניצוץ הקטן מטונימי ל-"אור" הגדול; החרוז שהוא גלגולו של הניצוץ, מייצג את השיר כולו.


ארמזים מקראיים בשיר:

  • ארמז מיתולוגי - סיפור פרומתאוס. במיתולוגיה היוונית, פרומתאוס חס על בני האדם, התגנב אל האולימפוס וגנב ניצוץ מגלגליה של מרכבת השמש. לאחר שירד לארץ, העניק את האש לבני האדם ונענש על כך בחומרה: הוא נקשר באזיקים לצוק סלע בקצה העולם, כל יום הגיע נשר לנקר את כבדו, ולאחר שהכבד היה מגליד חזר הנשר, וכך לנצח. פרומתאוס הפך לסמל של מרד ומאבק איתנים בכוחות עליונים. "מאבק פרומתיאי" הוא מאבק רצוף בסבל על-אנושי לשחרור הרוח מכבליה, לניצחון החירות וכדו'. בשירנו, כפרומתאוס מעניק המשורר את ה-"אור" לקוראים-ונענש על כך.
  •  "פטיש צרותי" - דברי ה' הם "כפטיש יפוצץ סלע" (ירמיהו, כג, כט). הדובר משווה את שירתו לדבר ה', כלומר יש בה שליחות ומסר גורלי ומשמעותי לקוראים-לעם, כמו דברי הנביא. כפי שהנביא לא יכול לברוח מנבואתו אלא הוא חייב למסור אותה לעם, כך גם המשורר. הנבואה "בליבי כאש בוערת עצור בעצמותי ונלאיתי כלכל ולא אוכל" (ירמיהו, כ\9)
  • "בחלבי ובדמי" - רמיזה לאברי הקורבן הפנימיים והמובחרים שהיו מוקרבים כליל על המזבח. באמצעות הארמז מודגשת תחושת ההקרבה העצמית שחש הדובר.
  • "סלעי וצורי" - במקרא מוכנה הקב"ה פעמים רבות "סלעי ומצודתי" וכן "צורי" כמשענת ומגן לאדם. בשיר הסלע-הצור הוא סמל ללב אשר תהליך הפקת השיר ממנו קשה ומכאיב בדומה לחציבת אבנים טובות מן הסלע.

לארמזים נוספים מהמקורות היהודיים ראו בדיון בבית רביעי, דיני נזיקין.