חלום בדמי כבוד - ניתוח היצירה

הרקע לסיפור

הסופר, ד"ר גרמאו מגיסטו, נולד באתיופיה (1975), עלה ארצה עם בני משפחתו בשנת 1991. ב-2010 זכה במקום הראשון בזכות סיפור זה בתחרות הסיפור הקצר של עיתון "הארץ".

בבחינת הבגרות בקיץ תש"ף בפרק "סיפור קצר" תופיע שאלה ממוקדת על סיפור זה. למי שיבחר להשיב על פרק זה – עליו לבחור שתי שאלות מתוך שלוש

"אלף תשע מאות שמונים וחמש. ארבעים אלף רגל מעל ים סוף משיגים מרחב געגועים נרחב ומקצרים ציר זמן ערגה ארוך. שבעים יהודים כהי עור וכוהן אחד, באנו וקרבנו למחוז חפצנו" – כך נפתח הסיפור. ציון זמן, מצד אחד ותיאור מדויק של מד מרחק טכני, טיסה בעזרת טכנולוגיה סופר-מודרנית, ומצד אחר, "מרחב געגועים", "ציר זמן ערגה ארוך", "מחוז חפצנו", לשון פיוטית שמבטאת כיסופים עזים להגיע ל-"ארץ המובטחת", להגשים חלום של דורות, לאחר מסע ארוך ומפרך. אולי אפילו המספר 70 עשוי לרמוז להיבט סימלי: מספר העולים המצוין בפתיחה, שבעים ועוד אחד, כמספר הדיינים היושבים בסנהדרין הגדולה שבראשה עמד הכהן הגדול, שווה בין שווים אך נבדל במעמדו הרם ובעל הפסיקה האחרונה. הרמיזה תורמת להיותו של הכהן איוב בטיבבו מנהיג רוחני רם מעלה, משכמו ומעלה בין בני עדתו.

ציון השנה המדויקת בפתח הסיפור וזיהוי המיקום (מעל ים סוף) מרמז שלפנינו סיפור שקשה לנתק אותו מהאירוע ההיסטורי שהוא מתעד ומעצב אותו עיצוב ספרותי. הרקע ההיסטורי והמידע על התרבות האתיופית ועל נסיבות עלייתם של בני הקהילה היהודית האתיופית לארץ הקודש בוודאי יעזרו לנו להבין את הסיפור לעומקו, ויחד עם זאת מצליח הסיפור להעביר נושא ומסר יותר כללי. זהו סיפור על קשיי הגירה, על חבלי קליטה, ועל מפגש תרבויות בעייתי, קשיי הסתגלות ובעיות תקשורת והבנה של קודים תרבותיים וחברתיים שה-"קולטים" בארץ אליה מגיעים המהגרים אינם מבינים והם מגלים חוסר רגישות ל-"אחרים". זהו סיפור על ההתנגשות הבלתי נמנעת בין החלום האוטופי לבין המציאות, החלום הנשגב המתנפץ על קרקע המציאות. בסיפורנו זאת המציאות המודרנית-מערבית של מדינת ישראל.

מדובר במה שזכה לכינוי "מבצע משה" (21 בנובמבר 1984 - 5 בינואר 1985). המסע מאתיופיה לסודאן היה רגלי ורצוף מכשולים ותלאות, במהלכו עברו העולים מעברי הרים, חצו נהרות ואזורים מדבריים. רבים נחטפו, נאנסו, נשדדו, נטרפו על-ידי חיות או מתו מתשישות. ילדים וזקנים רבים לא זכו להגיע, ומקום קבורתם לא נודע. בסודאן נכלאו הפליטים במחנות וסבלו ממחלות, מרעב ומצמא. הם וחולצו משם על-ידי חיל האוויר הישראלי במבצע סודי. שם המבצע הוא על שמו של משה רבנו שעל-פי האמונה הוציא את בני ישראל ממצרים בהליכה רגלית במדבר. במבצע משה הועלו לישראל כ- 8000 יהודים.