Topic outline

    • מנתונים לידע מרחבי

      מיקרוסקופ

      יחידה זו מתמקדת במאפיינים של מפה, של תצלום, ושל מפת תצלום: בדומה ובשונה, וביתרונות של כל אחד מהם. נעשית הכרות עם מושגי יסוד בתחום המיפוי כגון וקטורים וראסטר, עצמים ותכונות. בנוסף נעשית הכרות עם העקרונות של השימוש בקואורדינטות, תוך התייחסות לעקרון הפעולה של מערכת ה-GPS. לבסוף, היחידה מתייחסת למערכות מידע גיאוגרפיות (GIS), וכוללת התנסות בהסקת מסקנות על ידי חקר מפה בעלת מספר שכבות מידע.

      • בפרק זה נעסוק במאפיינים של מפה ושל תצלום - בדומה ובשונה. נראה כיצד מפה מאפשרת להתייחס לשטח ומה הייתרונות של שימוש בה.

        המפה מכילה סימנים מוסכמים, הנתונים בה וקטוריים, וכל מקום בה מזוהה על ידי קואורדינטות. הצילום מכיל מידע "ראסטרי", והמידע בו מוצפן ודורש ניתוח. לכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות שאליהם התלמידים ייחשפו, ושאותם יחקרו.

      • תצלומים אוויריים דומים לכאורה למפות, בכך שניתן לראות שטח גדול מלמעלה, אך למעשה הם שונים מהותית ממפה. בפרק זה נדון בבעיתיות של תצלומים אוויריים, וכיצד ניתן לקבל מהם כלי שימושי – מפת תצלום (אורתופוטו). 

      • מערכת ה-GPS מהווה מרכיב חשוב בהיבטים שונים של החיים המודרניים. כמו כן זוהי טכנולוגיית מפתח במכלול הטכנולוגיות המדייקות, ובפרט טכנולוגיות הקשורות בחקלאות מדייקת ובסביבה. 

      • בפרק הראשון של יחידה זו (המפה והתצלום), ראינו שהמפה מהווה ייצוג גרפי של המרחב. אך בניגוד לתצלום, המפה היא הפשטה של המרחב שבה מופיע רק חלק מהמידע הקיים בתצלום, תוך שימוש בסימנים מוסכמים. על ידי כך היא מאפשרת להוציא מתוכה מידע לגבי המרחב, כמו זיהוי מקומות, חישוב המרחקים ביניהם וקבלת אוריינטציה.

        בפרק זה נראה כי המפה יכולה להכיל מידע מגוון מאוד, בכך שהיא מהווה את הפלטפורמה לייצוג מידע שנאסף בדרכים שונות. בעידן של ריבוי מקורות וסוגי מידע, למערכות מידע גיאוגרפיות יש יתרון עצום בעבודה עם נתונים שונים, משום שהן מאפשרות לארגן אותם בצורה מרחבית ויזואלית נוחה. אחרי שהנתונים הללו מאורגנים מרחבית, אפשר לשלב רבדים שונים של מידע ולבצע חיתוכים כדי למצוא קורלציות ודפוסי התנהגות – ומתוך כל אלה להסיק מסקנות.