בדיוק - טכנולוגיה מדייקת וסביבה
Topic outline
-
חיישנים מאפשרים למדוד תכונות שונות של מקום או עצם, וכל סוג של חיישן מותאם כדי למלא צורך שונה כתלות בתכונות החיישן ובדרך פעולתו. חיישנים קבועים הם חיישנים שאותם ממקמים ישירות במקום הנמדד, אשר מאפשרים מדידה רציפה לאורך זמן.
יחידה זו מתמקדת בשיקולים לבחירת החיישן המתאים, למיקומו ולאופן המדידה באמצעותו – וזאת כדי למצוא את האיזון האופטימלי בין קבלת מידע נחוץ לבין "הצפה" במידע יקר ולא נחוץ. היחידה מראה בנוסף כיצד השילוב בין חישה מרחוק למדידות בעזרת חיישנים מאפשר הן הצבה אופטימלית של החיישנים, והן קבלת מידע מלא ועשיר יותר.
-
בפרק זה נכיר את החשיבות של השימוש בחיישנים קבועים, ונתמקד בשימושם בהקשר של סביבה וחקלאות. בעיות שונות בצמחים מתפתחות לאורך זמן, ולא באופן מיידי. כאשר ניתן כבר להבחין בבעיה כלשהי בצמח (למשל, עיכוב בגדילה, שינוי בצבע העלים, התחממות של הצמח ועוד), זהו סימן לכך שהצמח עבר תהליך שכבר פגע בו. אולם, ברור כי עדיף לטפל בצמח לפני שנגרם לו נזק. לכן, האינטרס שלנו הוא לזהות את הבעיות עוד לפני שהן באות לידי ביטוי חיצוני בצמח.
בניגוד לאמצעי חישה מרחוק, עליהם למדנו עד עתה, חיישנים קבועים הם חיישנים שאותם ממקמים ישירות במקום הנמדד. במקרה של צמחים, החיישנים הקבועים יכולים להיות ממוקמים במגע ישיר עם הצמח או בקרבתו. חיישנים אלה מאפשרים לדעת את מצב הצמח באופן ישיר (או כמעט ישיר), ועל ידי כך לזהות את המצבים הבעייתיים עוד לפני שהם מתפתחים.
-
בפרק זה נעסוק בבחירת חיישנים קבועים ובשיטות לפריסתם ולהפעלתם בצורה אידאלית. כדי שתתקבל הבנה טובה של השטח, אנו צריכים לבחור בחיישן הנכון ולמקמו במקום הנכון. נראה כי ישנם שלושה מושאי מדידה: הצמח עצמו, האדמה שבה הוא צומח והאוויר שסביבו. בכל מושא מדידה שכזה ניתן למדוד פרמטרים שונים. נתמקד ב-3 סוגי חיישנים, חיישן אחד לכל מושא מדידה כמוזכר. עבור כל אחד מהחיישנים נבין על איזה צורך הוא עונה, כיצד הוא פועל, היכן משתמשים בו, ומה היתרונות והחסרונות שלו.
בנוסף, נבין כמה צפופות צריכות להיות המדידות, הן בזמן והן במרחב, כדי למצוא את האיזון האופטימלי בין קבלת מידע נחוץ לבין הצפה במידע לא נחוץ ושדורש השקעה יקרה.