Topic outline

    • תכנית לימודים בטכנולוגיה מדייקת וסביבה

    • חומרים למורה תצוגת תיקיית קבצים
      זמין רק למי ש: שייך ל משתמשים רשומים לתכנית
  • חיישנים

    הפיתוח של טכנולוגיות מדייקות הולך וצובר תאוצה בשנים האחרונות במגוון רחב של תחומים – הן גיאוגרפיים, כמו למשל ניווט ותכנון עירוני; והן תחומים נוספים כמו רפואה, אקולוגיה, ארכיטקטורה, קרימינולוגיה, אסטרונומיה ועוד.

    יחידה זו תספק לכם "טעימות ראשונות" מטכנולוגיות מדייקות בתחומים השונים, תוך התמקדות ביתרונות המדידה המדוייקת על פני ביצוע הערכה גסה. חלק רב מהיחידה יוקדש ללימוד נושא הצומח, כהכנה לעיסוק בו במסגרת של טכנולוגיה מדייקת.

  • מיקרוסקופ

    יחידה זו מתמקדת במאפיינים של מפה, של תצלום, ושל מפת תצלום: בדומה ובשונה, וביתרונות של כל אחד מהם. נעשית הכרות עם מושגי יסוד בתחום המיפוי כגון וקטורים וראסטר, עצמים ותכונות. בנוסף נעשית הכרות עם העקרונות של השימוש בקואורדינטות, תוך התייחסות לעקרון הפעולה של מערכת ה-GPS. לבסוף, היחידה מתייחסת למערכות מידע גיאוגרפיות (GIS), וכוללת התנסות בהסקת מסקנות על ידי חקר מפה בעלת מספר שכבות מידע.

  • רחפן

    צילום דיגיטלי הוא בבחינת אמצעי לאיסוף נתונים מהשטח. נתונים אלה מועברים לפלטפורמה שמשותפת להם ולנתונים אחרים (כמו מיקום). אחרי הרכבת הנתונים ביחד ניתן לנתחם ולהסיק מסקנות אופרטיביות בהקשר חקלאי.

    היחידה תתמקד בטכניקה של בניית תמונת אזור העניין החקלאי באמצעות צילום דיגיטלי. הבנת עקרונות הצילום הדיגיטלי מאפשרת בניית תמונה נכונה של השטח, שתהווה בסיס להערכה ולמדידה של השונות (variance). 

  • רחפן

    בחישה מרחוק מבוצעים צילומים שמטרתם מחקר והבנה של האזור המצולם. מתוך צילומים אלה ניתן להפיק מידע מתוך הספקטרום האלקטרומגנטי בכל נקודה, הן בתחום האור הנראה שבו אנחנו מסוגלים להבחין בצבעים שונים, והן בתחומים נוספים של הספקטרום, שעשירים במידע.

    היחידה מתמקדת בהבנה איזה מידע ניתן להסיק מתוך צילומים אוויריים בעזרת ניתוח עוצמות הקרינה בתחומים שונים של הספקטרום: למשל בעזרת גדלים כמו  NDVI ו-VARI, ובתחומים שונים של קרינת תת-אדום וגלי רדיו המאפשרים לזהות את רמת הבריאות של צמחייה. בנוסף היחידה מתייחסת לדרישות מהתצלומים הנגזרות מהצורך להפיק מהם מידע איכותי, הן מהבחינה הספקטרלית והן מהבחינה המרחבית. היחידה כוללת התנסות בניתוח תצלומים אוויריים אמיתיים, בהתבסס על סיפורי מקרה. 

  • חיישנים

    חיישנים מאפשרים למדוד תכונות שונות של מקום או עצם, וכל סוג של חיישן מותאם כדי למלא צורך שונה כתלות בתכונות החיישן ובדרך פעולתו. חיישנים קבועים הם חיישנים שאותם ממקמים ישירות במקום הנמדד, אשר מאפשרים מדידה רציפה לאורך זמן.

    יחידה זו מתמקדת בשיקולים לבחירת החיישן המתאים, למיקומו ולאופן המדידה באמצעותו – וזאת כדי למצוא את האיזון האופטימלי בין קבלת מידע נחוץ לבין "הצפה" במידע יקר ולא נחוץ. היחידה מראה בנוסף כיצד השילוב בין חישה מרחוק למדידות בעזרת חיישנים מאפשר הן הצבה אופטימלית של החיישנים, והן קבלת מידע מלא ועשיר יותר.

  • לוח אלקטרוני

    ביחידה זו התלמידים מבצעים פרויקט מעשי, המבוסס על הידע והמיומנויות שצברו לאורך התכנית. ביצוע פרויקט הינו תהליך למידה מתמשך, ובמהלכו רוכשים התלמידים מיומנויות של חקר, תכנון, ניתוח, תיעוד, הסקת מסקנות ועמידה בלוח זמנים. ישנה חשיבות רבה לשלבי העבודה ולתהליך המלא שאותו עוברים התלמידים.

    מטרת הפרויקט היא בדיקת היתכנות של פתרון הנדסי לבעיה "מהעולם האמיתי". הדגש בפרויקט כזה ניתן על הגדרת הבעיה והצגתה, מציאת דרכי מדידה מתאימות (צילום באמצעות רחפן, שימוש בחיישן מסוים וכו'), יכולת ניתוח של הממצאים, והסקת מסקנות אופרטיביות. זאת למשל בניגוד למחקר מדעי, שבו יש דגש על השוואה בין פרמטרים ושימוש בקבוצת ביקורת.

    היחידה מכילה הן תכנים המספקים את הרקע הפדגוגי הדרוש לביצוע פרויקטים על ידי תלמידים, והן את ההכוונה לביצוע כל שלב בפרויקט. ישנה אפשרות לעשות פרויקטים בהיקפים שונים, על פי צרכי ויכולות הכיתה.