בדיוק – טכנולוגיה מצמיחה בעיר
Topic outline
-
רוב המזון שלנו כיום מתבסס על חקלאות תעשייתית. הריחוק של אזורי הגידול מהאוכלוסיה מביא לצריכה של מזון פחות טרי, איבוד של חלק מהמזון, בזבוז משאבים וזיהום. בנוסף לכך, החקלאות התעשייתית עשויה להביא לבזבוז מים, זיהום סביבתי ופגיעה באדמה ובמרקם האקולוגי.
לצד החקלאות התעשייתית מתקיימת חקלאות אורבנית, אשר מנצלת אזורים מיושבים לגידולים חקלאיים קרוב לאוכלוסיה. החקלאות האורבנית לא תוכל להחליף את החקלאות התעשייתית, אבל תוכל להקטין את הצורך בחקלאות התעשייתית ולהפחית את הלחץ על משאבים כמו אדמה ומים, ואף לזמן אפשרות לפעילות חברתית קהילתית.
בפרק זה נסקור את האתגרים שמציבה בפנינו החקלאות התעשייתית, ונבדוק כיצד החקלאות האורבנית יכולה לעזור מול אתגרים אלה.
-
-
מהיכן מגיע הסלט?
חלקנו אוהבים מאד ירקות ופירות וחלקנו פחות. האם אנו יודעים מאיפה הם מגיעים אלינו?
חלק מהפירות והירקות מגודלים באזורים שונים בארץ, וחלקם מיובאים ממדינות אחרות.
-
פעילות: הדרך שעוברים הגידולים החקלאיים בדרך אלינו וההשלכות שלה
מהן ההשלכות של גידול תוצרת חקלאית רחוק מאזורי האוכלוסיה?
- אנחנו אוכלים תוצרת שאינה טריה
- עלויות ההובלה והאריזה מתבטאות במחיר לצרכן
- שימוש בדלק להובלה גורם לזיהום אוויר
- שימוש בחומרי אריזה גורם לזיהום סביבתי
- איבוד של תוצרת הנזרקת לפני הגעתה לצרכן גורם לבזבוז של משאבים (מים, דשן, חומרי הדברה, דלק, חומרי אריזה) המושקעים בגידול, אריזה והובלה
-
הגורם האנושי - ביטחון תזונתי
"ביטחון תזונתי: כאשר לכל בני האדם, בכל עת, יש גישה פיזית, חברתית וכלכלית למזון מספיק, בטוח ומזין העונה על צורכי התזונה והעדפות המזון שלהם בכדי לאפשר חיים פעילים ובריאים." (על פי מסמך של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם על מצב חוסר הביטחון התזונתי ב 2001 )
מניעת רעב והשגת ביטחון תזונתי מוגדרת על ידי האו"ם כמטרה השניה ברשימת 17 מטרות הקיימות שהגדיר האו"ם.
https://sdgs.un.org/goalsמידת הביטחון התזונתי של מדינה נקבעת על פי נגישות המזון, מחירו, איכותו וסדירות אספקתו גם במקרה של בעיות במדינה (מלחמה או אסון טבע).
-
בלמידה
-