Topic outline

    • חקלאות אורבנית - למה ואיך?

      בלמידה


      רוב המזון שלנו כיום מתבסס על חקלאות תעשייתית. הריחוק של אזורי הגידול מהאוכלוסיה מביא לצריכה של מזון פחות טרי, איבוד של חלק מהמזון, בזבוז משאבים וזיהום. בנוסף לכך, החקלאות התעשייתית עשויה להביא לבזבוז מים, זיהום סביבתי ופגיעה באדמה ובמרקם האקולוגי. 
      לצד החקלאות התעשייתית מתקיימת חקלאות אורבנית, אשר מנצלת אזורים מיושבים לגידולים חקלאיים קרוב לאוכלוסיה. החקלאות האורבנית לא תוכל להחליף את החקלאות התעשייתית, אבל תוכל להקטין את הצורך בחקלאות התעשייתית ולהפחית את הלחץ על משאבים כמו אדמה ומים, ואף לזמן אפשרות לפעילות חברתית קהילתית. 
      בפרק זה נסקור את האתגרים שמציבה בפנינו החקלאות התעשייתית, ונבדוק כיצד החקלאות האורבנית יכולה לעזור מול אתגרים אלה.


      • זמין רק למי ש: שייך ל משתתפים רשומים לתכנית
      • הקדמה

        חקלאות אורבנית (עירונית) הוא מושג שאנו שומעים רבות לאחרונה, אך מה הוא כולל? והאם החקלאות האורבנית היא הפתרון האידיאלי לכל בעיות המזון בעולם?

        רוב המזון שלנו מתבסס כיום על חקלאות תעשייתית. 70% מהאוכלוסיה בישראל גרה בערים, ולכן חיה רחוק מאזורי גידול האוכל. עובדה זאת מחייבת קיום של מערך אריזה, הובלה ואחסון של מזון, שמתבטא באיבוד של חלק מהמזון (פחת), מזון פחות טרי, תשלום של הצרכן על השלבים השונים, ובזבוז משאבים וזיהום הנובעים מהאריזה ומההובלה.
        בנוסף לכך, לחקלאות תעשייתית יש נטיה לפגוע באדמה החקלאית, ויש לה השלכות סביבתיות נוספות כמו למשל פגיעה במרקם האקולוגי בעקבות גידולים אחידים על שטח גדול. גידולים תעשייתיים גם גורמים לרוב לבזבוז מים ולזיהום הסביבה בחומרי דשן והדברה. 

        לצד החקלאות התעשייתית מתקיימת חקלאות אורבנית, אשר מנצלת אזורים אורבניים לגידולים חקלאיים קרוב לאוכלוסיה. הגידולים האורבניים כוללים לרוב מגוון גדול של מינים, ונעשים בשטחים קטנים ואו במצע המנותק מהאדמה. החקלאות האורבנית לא תוכל להחליף את החקלאות התעשייתית, אבל תוכל להקטין את הצורך בחקלאות התעשייתית, ולהפחית את הלחץ על משאבים כמו אדמה ומים. חקלאות אורבנית מזמנת אפשרות לאוכל מגוון וטרי בתוך הערים, ללא צורך באחסון והובלה משמעותיים, ובו בזמן מזמנת אפשרות לפעילות חברתית קהילתית. 

        בפרק זה נסקור את האתגרים שמציבה בפנינו החקלאות התעשייתית, ונבדוק כיצד החקלאות האורבנית יכולה לעזור מול אתגרים אלה.


        בפרק זה:

        • נכיר את ההשלכות של גידול מזון רחוק ממרכזי האוכלוסיה
        • נלמד מהן ההשלכות הסביבתיות של החקלאות התעשייתית
        • נערוך היכרות ראשונית עם החקלאות האורבנית ועם יתרונותיה ביחס לחקלאות האורבנית

        מושגים מרכזיים:

        חקלאות תעשייתית, חקלאות אורבנית, השלכות סביבתיות, ביטחון תזונתי

        מיומנויות:
        העלאת השערות

      • מהיכן מגיע הסלט? 

        חלקנו אוהבים מאד ירקות ופירות וחלקנו פחות. האם אנו יודעים מאיפה הם מגיעים אלינו? 

        חלק מהפירות והירקות מגודלים באזורים שונים בארץ, וחלקם מיובאים ממדינות אחרות.

        עגבניות, למשל, הן ירק שאהוב על הרבה אנשים.

        זמין רק למי ש: שייך ל משתתפים רשומים לתכנית
      •   פעילות:  הדרך שעוברים הגידולים החקלאיים בדרך אלינו וההשלכות שלה


        מהן ההשלכות של גידול תוצרת חקלאית רחוק מאזורי האוכלוסיה?

        • אנחנו אוכלים תוצרת שאינה טריה
        • עלויות ההובלה והאריזה מתבטאות במחיר לצרכן
        • שימוש בדלק להובלה גורם לזיהום אוויר
        • שימוש בחומרי אריזה גורם לזיהום סביבתי
        • איבוד של תוצרת הנזרקת לפני הגעתה לצרכן גורם לבזבוז של משאבים (מים, דשן, חומרי הדברה, דלק, חומרי אריזה) המושקעים בגידול, אריזה והובלה



        זמין רק למי ש: שייך ל משתתפים רשומים לתכנית
      • הגורם האנושי - ביטחון תזונתי

        "ביטחון תזונתי: כאשר לכל בני האדם, בכל עת, יש גישה פיזית, חברתית וכלכלית למזון מספיק, בטוח ומזין העונה על צורכי התזונה והעדפות המזון שלהם בכדי לאפשר חיים פעילים ובריאים." (על פי מסמך של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם על מצב חוסר הביטחון התזונתי ב 2001 )

        מניעת רעב והשגת ביטחון תזונתי מוגדרת על ידי האו"ם כמטרה השניה ברשימת 17 מטרות הקיימות שהגדיר האו"ם.
        https://sdgs.un.org/goals


        מידת הביטחון התזונתי של מדינה נקבעת על פי נגישות המזון, מחירו, איכותו וסדירות אספקתו גם במקרה של בעיות במדינה (מלחמה או אסון טבע).


        זמין רק למי ש: שייך ל משתתפים רשומים לתכנית
      • חקלאות תעשייתית והשפעתה על הסביבה

        לחקלאות תעשייתית יש השלכות סביבתיות מצטברות, שישפיעו עלינו בעתיד. הגורמים העיקריים להשלכות אלו הם:

        • גידולי מונוקלצ'ר monoculture - גידול סוג אחד של צמחים בשדות ענק

          •  גורם להרס סביבות טבעיות (סחיפת קרקע, הרס המרקם האקולוגי)

          • מצריך שימוש יתר בחומרי הדברה

        • הרס האדמה (המלחה, דילול חומרי מזון בקרקע) 

        • איבוד מים מתוקים המתאימים לשתיה 

        • זיהום הסביבה בדשן ובחומרי הדברה

      • חקלאות אורבנית (עירונית)

        מתוך דוחות של האו"ם: גידול מזון בתוך העיר בקנה מידה קטן זאת אחת התשובות להשלכות המתעוררות מגידול תעשייתי של מזון בעולם.

        המטרה של החקלאות האורבנית היא לא להחליף את החקלאות התעשייתית, אלא להשלים אותה. 


        סוגי חקלאות אורבנית, לפי ניצול מקומות:

          • גינות בחצרות או מרפסות בתים

          • גינות גג על מבנים

          • גינות בשטחים ציבוריים (לרוב אלו גינות קהילתיות)

          • גינות על גבי קירות - גינה אנכית

        סוגי חקלאות אורבנית, לפי שיטות:

          • ערוגות בשטח קטן

          • גינה אנכית (ניצול שטח קטן או קיר)

          • מצע מנותק (גידול בתוך מיכל)

          • גידול הידרופוני (גידול ללא אדמה המבוסס על תמיסות הזנה)


        סיכום - יתרונות וחסרונות של חקלאות אורבנית

        יתרונות עיקריים:

        • הקירבה לאוכלוסיה מאפשרת צריכת תוצרת טריה

        • אין צורך בהובלה, אריזה ובאחסון - צמצום ההשלכות על הסביבה

        • הגברת הביטחון התזונתי בשל קירבה לאוכלוסיה וביזור של גידולים 

        • הגיוון והניתוק מהקרקע פותרים חלק גדול מההשלכות השליליות על הסביבה

        • גידול הידרופוני מאפשר לשמור על תנאים נקודתיים שמתגברים על תנאי האקלים, ומאפשרים לגדל באופן מקומי צמחים שלא ניתן לגדל בחקלאות רגילה

        • גינות קהילתיות תורמות לחיי החברה והקהילה 


        עם זאת קיימים גם חסרונות: 

        • כמות המזון שמיוצרת קטנה באופן משמעותי מזו שבחקלאות התעשייתית 

        • דרושים ידע ומאמץ מתאימים

        • אם המקום לא מתוחזק היטב הוא יכול ליצור מפגע באמצע העיר (ייצור זבל, ריחות מהדישון)

        • זיהום האוויר בעיר יכול לזהם את התוצרת


      • הרחבה והעשרה